Φυλάκιση κατ’ οίκον και κοινωφελής εργασία προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Ο κατ’ οίκον περιορισμός, η κοινωφελής εργασία και η ηλεκτρονική επιτήρρηση είναι μερικές από τις ριζικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα που προτείνει στην κυβέρνηση η ειδική επιτροπή του υπουργείου Δικαισούνης.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», προτείνεται αφενός να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για μετατροπή των ποινών, ακόμη και για τα ελαφρά αδικήματα, και αφετέρου να υιοθετηθούν περισσότερες επιλογες για την τιμωρία των ενόχων, όπως:

 

– Κατ΄οίκον περιορισμός για καταδικασθέντες άνω των 75 ετών, μητέρες ανηλίκων ηλικίας έως 5 ετών, τετραπληγικούς, αναπήρους και ασθενείς με AIDS

– Κοινωφελής εργασία για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 ετών. Μάλιστα ο δικαστής θα ορίζει πόσες ώρες μέσα σε ένα έτος θα πρέπει ο καταδικασθείς να ασχολείται με την κοινωφελή εργασία του, έχοντας να επιλέξει από 100 ώρες το ελάχιστον, έως 240 ώρες το μέγιστο.

– Ηλεκτρονική επιτήρηση για τους ανήλικους που έχουν καταδικασθεί για ελαφρά εγκλήματα.

– Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές για πράξεις βιας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων.

– Ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 50.000 ευρώ για δωροληψία δημοσίων υπαλλήλων.

– Κάθειρξη και χρηματικές ποινές από 15.000 έως 150.000 ευρώ για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών (από δήμαρχο έως πρωθυπουργό) και κατάργηση του νόμου «περι καταχραστών του δημοσίου», με παράλληλη υιοθέτηση διατάξεων κατά της διαφθοράς με ποινές κάθειρξης που φτάνουν στα 20 έτη σε συνδιασμό με χρηματικές ποινές.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr