ΓΑΙΑΟΣΕ: Νέα εικόνα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό

Ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, έκτασης 100 στρμ., σχεδιάζει να δημιουργήσει στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία διαχειρίζεται και αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ. Επιπλέον βρίσκεται στα σκαριά η μελέτη για κατασκευή αθλητικού κέντρου στη δυτική θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το δήμο θεσσαλονίκης, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου και τη δρομολόγηση προαστιακού σιδηρόδρομου.

 

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας, προσθέτοντας ότι στις 18 Δεκεμβρίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εταιρειών του ΟΣΕ, του δήμου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΜΙΕΤ), ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσεων για την αξιοποίηση της περιουσίας του Οργανισμού στη δυτική Θεσσαλονίκη. “Θέλουμε να υπάρξει μία κοινή λογική στους φορείς για το σχεδιασμό μας, να συμφωνήσουμε στα βασικά σημεία και ο δήμος να ενσωματώσει τις απόψεις μας στο σχεδιασμό του”, τονίζει ο κ. Σχίζας. “Μόλις τελειώσουν τα βασικά έργα του μετρό στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, προχωράμε και ωριμάζουμε τα πολεοδομικά θέματα χρήσης γης, ώστε να κατασκευάσουμε ένα εμπορικό κέντρο, 100 στρμ., στην πλευρά των αποβάθρων. Έτσι θα αποκτήσει ευρωπαϊκή μορφή ο κυριότερος σταθμός της Ελλάδας με ένα κτίριο αντάξιο του ρόλου του κόμβου που έχει. Πρόκειται για μεγάλη επένδυση, περίπου 100 εκατ. ευρώ, που θα γίνει σίγουρα σε συνεργασία με ιδιώτη και περιλαμβάνεται στο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης που έχουμε εκπονήσει για την περίοδο 2014-2019”, επισημαίνει ο κ. Σχίζας.

 

Όσον αφορά τη δημιουργία διαμετακομιστικου εμπορικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, που βρίσκεται για πολλά χρόνια στα χαρτιά, αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα ελεγχθεί το στρατόπεδο από ειδική μονάδα του Γ’ Σ.Σ. για τυχόν ύπαρξη βλημάτων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

 

Ο κ. Σχίζας δηλώνει επίσης ότι εντός πενταμήνου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έκδοση προεδρικού διατάγματος με τους όρους δόμησης, ώστε να κατασκευαστεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος στο χώρο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Δεκέμβριο υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας από τον Γιάννη Μπουτάρη, τον Αθανάσιο Σχίζα και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) Δαβίδ Σαλτιέλ παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία συνεδριακού κέντρου μέσα στο χώρο του παλιού Σταθμού, που έχει βαρύ ιστορικό φορτίο, καθώς αποτελούσε το σημείο στο οποίο οι Ναζί κατακτητές συγκέντρωναν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και τους έστελναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Επιπλέον η ΓΑΙΑΟΣΕ και ο δήμος σχεδιάζουν τη δημιουργία αθλητικού κέντρου στη δυτική Θεσσαλονίκη. “Συζητήσαμε με το δήμαρχο για την αξιοποίηση ενός από τα δύο γήπεδα που έχει στην ιδιοκτησία του ο σύλλογος σιδηροδρομικών ‘Θερμαϊκός’. Το γήπεδο θα το ανακαινίσει ο δήμος και θα το αποδώσει σε ομάδες της πόλης και στους πολίτες. Ο δήμαρχος μάλιστα πρότεινε να γίνει και πισίνα στη μεγάλη έκταση του γηπέδου”, εξηγεί ο Βασίλης Διαμαντάκης, μηχανικός της ΓΑΙΑΟΣΕ, επιθεωρητής στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Ο ίδιος προσθέτει ότι “το ζήτημα του γηπέδου θα εξεταστεί στη σύσκεψη της 18ης Δεκεμβρίου, όπως και η ανάπτυξη του δυτικού προαστιακού, οι διαδικασίες για τον οποίο προχωρούν κανονικά με την έκδοση τεχνικού δελτίου. Ενδεχομένως στο σχεδιασμό να προστεθεί η σύνδεση του δυτικού προαστιακού από το λιμάνι με το Μέγαρο Μουσικής μέσω ενός τραμ”.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Ο Αθανάσιος Σχίζας παραβρέθηκε το περασμένο Σάββατο στα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ, που διοργάνωσε η ΓΑΙΑΟΣΕ στους χώρους του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου που λειτουργεί εντός του σταθμού.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, έγιναν σε πανηγυρική ατμόσφαιρα από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Πρόεδρος ΓΑΙΑΟΣΕ και δήμαρχος άναψαν το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο (13 μ.) υπό τους ήχους της ορχήστρας των σιδηροδρομικών του συλλόγου “Θερμαϊκός”.

“Το φεστιβάλ θα δώσει ζωντάνια στην περιοχή, ελπίζουμε να ανταποκριθεί ο κόσμος και να έχει συνέχεια. Προτείνω στους πολίτες να το επισκεφθούν”, ανέφερε ο δήμαρχος. “Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στο σιδηρόδρομο. Αρχίζουμε με αφορμή τις γιορτές από το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, που είναι το κέντρο του σιδηρόδρομου.

Δρομολογήσαμε σε συνεργασία με το δήμο και άλλες δράσεις”, αναφέρει ο κ. Σχίζας.
“Για πρώτη φορά γίνεται το φεστιβάλ, που απευθύνεται στους επιβάτες του ΟΣΕ, που είναι 7.000 με 10.000 την ημέρα, αλλά και σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Έχουν την ευκαιρία οι κάτοικοι να περάσουν ευχάριστα τις γιορτινές ημέρες στους χώρους του Σιδηροδρομικού Σταθμού”, τόνισε ο κ. Διαμαντάκης.

Στον εξωτερικό χώρο του σταθμού βρίσκεται το σπιτάκι του Ελληνικού Παιδικού Χωριού, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν, να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν. Ο Μπομπ ο Μάστορας τους περιμένει να κάνουν τσουλήθρα και να κρυφτούν ανάμεσα στα μηχανήματά του. Το Οικολογικό Τρενάκι προσφέρει ευχάριστες διαδρομές σε όλο το χώρο του φεστιβάλ.

 

Επίσης υπάρχουν χριστουγεννιάτικα σπιτάκια με χειροποίητα αντικείμενα και παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα. Στη δεξιά πτέρυγα περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες και δημιουργοί εκθέτουν τις δημιουργίες και τα προϊόντα τους.

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν πολλές μουσικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες με διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικού τύπου ενασχολήσεις.

 

Πηγή: Μακεδονία