Γεωργαντάς: Δουλεύουμε για την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης παντού

«Πρόθεση μας είναι η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης παντού» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, διευκρινίζοντας ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί από κοινού με το υπουργείο Υγείας».

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως σε ότι αφορά στις ατομικές δαπάνες προς τον ΕΟΠΥΥ για λογοθεραπεία και εργοθεραπεία,«θα γίνονται επιστροφές χρημάτων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας». Ανέφερε ακόμη πως «είναι σε διαβούλευση ο κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης όπου γίνεται η καταγραφή όλων των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες».

Για την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης όσον αφορά τα παραπεμπτικά για εξετάσεις, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε μιλώντας στα Παραπολτικά 90,1 : «Υπάρχει αυτή η πρόθεση και κατεύθυνση αλλά είναι κάτι το οποίο θα καθοριστεί από κοινού με το υπουργείο Υγείας οπότε δεν είναι ώριμο να πω κάτι άλλο.

Αυτό που έγινε είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα πλέον για τις ατομικές δαπάνες που γίνονται λογοθεραπεία και εργοθεραπεία να μπορούν να υποβάλλονται τα σχετικά έγγραφα για να δοθούν οι αποζημιώσεις μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήσαμε. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό σε κάτι που έχει σχέση με τον ΕΟΠΥΥ και θέλουμε να το επεκτείνουμε».

Για το μητρώο επικοινωνίας των πολιτών, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε: «Θεσπίζοντας το μητρώο επικοινωνίας των πολιτών στο οποίο θα υπάρχει η δυνητική ευχέρεια του πολίτη να μπει και να καταγράψει το email του και το κινητό του τηλέφωνο θα μπορεί να γίνεται η σε δεύτερο βαθμό αυθεντικοποίηση η οποία απαιτείται και για την οποία απαιτούνται αυτή τη στιγμή οι κωδικοί του web banking.

Δηλαδή όποιος μπει σε αυτό το μητρώο και αυθεντικοποιηθεί με τη Δημόσιο ως στοιχεία επικοινωνίας που επιλέγει ο ίδιος για να έχει το δημόσιο με αυτόν δεν χρειάζεται πλέον να βάζει τους κωδικούς τους τραπεζικούς. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε το δισταγμό κάποιων να βάλουν τους κωδικούς τους. Αυτό θα είναι σε εφαρμογή σε λίγο καιρό από σήμερα».

Όπως είπε ο υφυπουργός για την διαβούλευση για τον κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης,«ουσιαστικά έχουμε ένα συμμάζεμα όλων των νομοθετικών ή άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων σε σχέση με τον ψηφιακό χάρτη της χώρας, σε σχέση με τον κώδικα ο οποίος πρέπει να διέπει αυτή τη συγκεκριμένη λειτουργία αλλά γίνονται και μεγάλες παρεμβάσεις οι οποίες δίνουν και το στίγμα της επόμενης ημέρας».

«Μία από αυτές είναι το μητρώο διαδικασιών του δημοσίου. Γίνεται μια καταγραφή όλων των διαδικασιών, όλων των υπηρεσιών ουσιαστικά που αυτή τη στιγμή προσφέρει το κράτος προς τους πολίτες, αυτό γίνεται για πρώτη φορά», συνέχισε.

«Θα γίνει μια τακτοποίησή τους, θα περιγράφονται τα βήματα και ο οδικός χάρτης που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης, αλλά τα καινούργια σημεία είναι ότι η όποια αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου ή του κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει αυτά τα βήματα πλέον θα επικαιροποιείται αυτόματα για όλες τις πλευρές», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Πηγή: iefimerida.gr