Γερμανία: Μεγάλη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής 4% τον Αύγουστο

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε 4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν είχε αυξηθεί κατά 1,6%, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας, την οποία μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

 

Η μείωση ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009 και αποτελεί την τελευταία ένδειξη επιδείνωσης των προοπτικών της γερμανικής οικονομίας, σημειώνει το πρακτορείο σε δημοσίευμά του. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αναφερόταν σε μείωση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,5%. Η ισοτιμία του ευρώ δεν μεταβλήθηκε ουσιαστικά σήμερα και διαμορφωνόταν στα 1,2656 δολάρια, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 0,90%.

 

Η γερμανική οικονομία χάνει δυναμική, καθώς η ιδιαίτερα υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που αποτελεί την κύρια εξαγωγική αγορά της, και οι πολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία βαραίνουν στο κλίμα εμπιστοσύνης. «Εφόσον ενταθεί η αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης, οι κίνδυνοι διάχυσής της στην εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθούν. Υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας για μεγάλη χρονική διάρκεια μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο στην αναβολή, αλλά και την ακύρωση επενδυτικών αποφάσεων», δήλωσε οικονομολόγος της τράπεζας BNP Paribas.

 

H παραγωγή επενδυτικών αγαθών κατρακύλησε κατά 8,8% τον Αύγουστο και των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκε 1,9%, ενώ των καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε 0,4% και των κατασκευών 2%. Μόνο η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,3%. Αν και η μείωση της παραγωγής διογκώθηκε από την περίοδο διακοπών των γερμανικών σχολείων, δεν παύει από το να αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία χάνει δυναμική, μετά τη συρρίκνωσή της στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.

 

Οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια μειώθηκαν 5,7% τον Αύγουστο (η μεγαλύτερη μείωση από το 2009), σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ενώ ο δείκτης PMI της εταιρείας Markit έδειξε ότι ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, όπως μετράται από τον δείκτη Ifo, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 1,5 ετών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel (Σπίγκελ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας – σε περίπου 1,5% φέτος και το 2015 από 1,9% και 1,7%, αντίστοιχα.