Γερμανικά ΜΜΕ: Η ελληνική τραγωδία του Σάντος

Όρους από την ελληνική μυθολογία χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι σχολιαστές ειδησεογραφικών πρακτορείων και εφημερίδων στις ηλεκτρονικές τους σελίδες για να περιγράψουν αυτό που εκτυλίχθηκε στον αγωνιστικό χώρο ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Κόστα Ρίκα. Τραγική φιγούρα ήταν ο Φάνης Γκέκας με το χαμένο πέναλτι.

 

Δράμα στα πέναλτι

 

«Το παιγνίδι ήταν ένα δράμα που κατέληξε σε ελληνική τραγωδία», γράφει ο αρθρογράφος στη διαδικτυακή σελίδα του ποδοσφαιρικού περιοδικού Kicker. «Την τελευταία πράξη της, τα πέναλτι, την έζησε ο προπονητής Φερνάντο Σάντος από μακριά, μια πικρή στιγμή για τον χαρισματικό Πορτογάλο τεχνικό, στο τελευταίο του παιγνίδι στον πάγκο των Ελλήνων». Το άρθρο αναφέρει ότι σε ολόκληρο το παιγνίδι οι Έλληνες είχαν το πάνω χέρι, όμως από το 67ο λεπτό, που η Κόστα Ρίκα έμεινε με 10 παίκτες, δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτό το πλεονέκτημα. «Με τον αποκλεισμό της Ελλάδας τελειώνει η εποχή Σάντος. Με την επιστροφή της ομάδας η ΕΠΟ θα ανακοινώσει το νέο προπονητή».

 

«Πάλι ένα δράμα – Η Κόστα Ρίκα μετά από πέναλτι συνεχίζει», είναι ο τίτλος του αθλητικού μαγκαζίνου της γερμανικής τηλεόραση Sportschau.de, στην ηλεκτρονική του σελίδα. « Η Κόστα Ρίκα γίνεται αθάνατη μετά την πρόκριση στα πέναλτι», τιτλοφορεί το δικό της άρθρο το περιοδικό Focus, στην ιστοσελίδα της. «Ο Θεοφάνης Γκέκας είναι ο πιο λυπημένος άνθρωπος της Ελλάδας, τη στιγμή που η όλη η Κόστα Ρίκα πνίγεται στον ενθουσιασμό. Μετά από ένα δράμα με παράταση και πέναλτι η Κόστα Ρίκα για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίνεται στους ‘8’», επισημαίνει. Το Spiegel, στη διαδικτυακή του σελίδα, χαρακτηρίζει το ματς χαμηλής ποιότητας αλλά υψηλής έντασης. «Ήταν μια μονομαχία δύο αουτσάιντερ που τα είχε όλα και στο τέλος κέρδισε η Κόστα Ρίκα στα πέναλτι».

 

Πως δεν είδε το χέρι του Τοροσίδη ο διαιτητής;

 

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου προσεγγίζει μιαν άλλη πτυχή του αγώνα. «Όσοι τουρίστες του Μουντιάλ είχαν αγοράσει εισιτήριο γι’ αυτό το παιγνίδι ένιωσαν αμήχανα όταν έγινε σαφές ποιοι θα ήταν οι αντίπαλοι, γιατί περίμεναν την Αγγλία κατά της Κολομβίας ή την Ιταλία κατά της Ακτής Ελεφαντοστού, όμως όχι, ήταν η Κόστα Ρίκα κατά της Ελλάδας. Με όλο το σεβασμό για την εντυπωσιακή νίκη των Κοσταρικανών και το πείσμα των Ελλήνων, για μερικούς αυτή η μονομαχία έμοιαζε με παιγνίδι του πρώτου γύρου που έτυχε να τελειώνει με νοκ άουτ. Καθοδόν προς το στάδιο Περναμπούκο οι θεατές αντάλλασσαν συλλυπητήρια για το ποδοσφαιρικό ζευγάρι που θα έβλεπαν. Όμως, όποιος ήταν στις κερκίδες δεν θα πρέπει να το μετάνιωσε. Αυτό που εκτυλίχθηκε στο γρασίδι δεν ήταν καμιά υψηλή ποδοσφαιρική τέχνη ιστορικής αξίας, εκτός ίσως από το γκολ του Ρουίς, αλλά οι 40.000 θεατές μπορούν να διηγούνται στα εγγόνια τους ότι ήταν εκεί όταν η ομάδα που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτό το Μουντιάλ προκρίθηκε στους ‘8’, θα μπορούν να διηγούνται ότι μετά από το 1-0 το παιγνίδι πήρε φωτιά, πως οι Έλληνες αργότερα ισοφάρισαν, πως ο Ρουίς θα είχε βάλει το δεύτερό του γκολ, εάν ο Τοροσίδης δεν είχε διώξει την μπάλα με το χέρι. Και θα αναρωτιούνται αιωνίως πώς ο Αυστραλός διαιτητής Μπέντζαμιν Γουίλιαμ το παρέβλεψε».

 

Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv επιγράφει το δικό του άρθρο με τον τίτλο «η περιπέτεια της Κόστα Ρίκα στο Μουντιάλ συνεχίζεται». Ο αρθρογράφος αποκαλεί τη νίκη της Κόστα Ρίκα τη συνέχεια ενός θαύματος μετά από ένα θρίλερ στα πέναλτι. Η Handelsblatt σημειώνει ότι «η Κόστα Ρίκα θριαμβεύει στα πέναλτι επί των γενναίων Ελλήνων» και τέλος η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «ένα όνειρο που συνεχίζεται».

 

Πηγή: DW