Για «λάθος» μιλά τώρα η Αγκυρα

Στη συμπερίληψη «λάθος» συντεταγμένης στην επίμαχη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε για δέκα μήνες τον εναέριο χώρο σε μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου, ακόμη και πάνω από το έδαφος της Λήμνου, απέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ.

 

Σύμφωνα με το Έθνος, στη χθεσινή ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ παραδέχεται την γκάφα, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο ΝΑΤΟ και στον ICAO, αλλά βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει από την κυβέρνηση την έναρξη διαλόγου στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την αμοιβαία κατάργηση των πεδίων βολής που δεσμεύονται στο Αιγαίο και από τις δύο χώρες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τ. Μπιλγκίτς με φανερή αμηχανία δήλωσε ότι η Τουρκία έχει υποβάλει από πέρυσι τέτοια πρόταση στην Ελλάδα αλλά δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση, ενώ επισήμανε ότι «τώρα για μια χρονική περίοδο δεν θα δεσμευθεί καμία τέτοια περιοχή».

 

Και χθες υπήρξε πάντως ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών αρχών με αφορμή δέσμευση περιοχών για ασκήσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

 

Η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ Α0921/15 χαρακτηρίζει παράνομη τη διεξαγωγή ελληνικών ασκήσεων που περιλαμβάνουν τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο, με το επιχείρημα ότι η Συνθήκη της Λοζάνης θεσπίζει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των τριών ελληνικών νησιών.

 

Η Τουρκία με τη σειρά της είχε προγραμματίσει ασκήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου στην περιοχή μεταξύ της Λέσβου, της Λήμνου, του Αϊ-Στράτη, της Σαμοθράκης και της Χίου, με τρόπο όμως που επικάλυπταν ελληνικό εναέριο χώρο. Η Αθήνα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (καθώς οι περιοχές εμπίπτουν στο FIR Αθηνών) διορθώνοντας τις συντεταγμένες, κάτι που απέρριψε η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ Α0863/15, με την οποία δηλώνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των ασκήσεων «δεν θα διεισδύσουν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου των 6 ν.μ. και δεν θα καταθέσουν σχέδια πτήσης». Η Τουρκία δηλαδή και επισήμως δηλώνει ότι θα παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ. Οι τουρκικές αρχές μάλιστα παραπέμποντας σε ΝΟΤΑΜ του προηγούμενου δεκαημέρου αμφισβητούν τόσο το FIR Αθηνών όσο και την ελληνική περιοχή ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης (SAR).