Γιάννης Λοβέρδος: Η χώρα καταρρέει

Loverdos-Giannis

Την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας σχολίασε  ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος στο radio1d.gr και την εκπομπή “Οι Απέναντι” με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη. Ο γνωστός δημοσιογράφος εμφανίστηκε απαισιόδοξος, καθώς είπε ότι δεν πάει τίποτα καλά στη χώρα, η οποία στην κυριολεξία καταρρέει και θυμίζει Ρουμανία την εποχή της κατάρρευσης του Τσαουσέσκου. Ως πολύ σημαντικό θέμα χαρακτήρισε την προστασία από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του καινούριου υπερταμείου των 90 δισ. και αφορά κυρίως τους εμπειρογνώμονες που όριζαν τις τιμές των ακινήτων του δημοσίου. Όταν τελικά κλείσει η αξιολόγηση η δόση των 7,5 δισ. θα πάει στην αποπληρωμή του χρέους και στην πληρωμή των εφάπαξ και άλλων οφειλών του δημοσίου.

Παράλληλα, τόνισε πως η ανάπτυξη είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και προϋποθέτει πάνω από όλα φιλικό για τις επενδύσεις περιβάλλον. Δυστυχώς όμως, καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και να μειώνονται τα εισοδήματα.  Τα πιο δύσκολα θα έρθουν από το 2017 και μετά όταν θα εφαρμοστούν πλήρως όλα τα μνημονιακά μέτρα. Όσον αφορά το υπερταμείο, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε πως όποια κυβέρνηση και να έρθει μετά τον κ. Τσίπρα δεν θα μπορέσει να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Αυτό που μένει είναι να δούμε πως θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο ταμείο και αν θα κάνει επενδύσεις ή ξεπούλημα. Σχετικά με τα φορολογικά μέτρα, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι αυτά δεν ζητήθηκαν από τους δανειστές, αλλά ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα, μια επιλογή αδιέξοδης πολιτικής  που δεν πρόκειται να αποδώσει.

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος μίλησε και για τις off shore και τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε πολιτικούς να νομιμοποιήσουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους εταιρείας και αυτό αποτελεί σκάνδαλο. Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Λοβέρδος είπε πως είναι σχεδόν απίθανο να έχουμε σύντομα εκλογές καθώς αποκλείεται να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος είπε πως μάλλον έχουν δίκιο Σόιμπλε και Ντομπρόφσκι που είπαν πως αν ο Τσίπρας δεν είχε ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, η Ελλάδα θα είχε βγει από τα μνημόνια. Για να έχει όμως ένα αντίκρυσμα μια ενδεχόμενη έξοδος, θα πρέπει να γίνουν πρώτα σημαντικές μεταρυθμίσεις, απαραίτητα στο δημόσιο τομέα που είναι ο μεγάλος ασθενής και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας.