Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να βλέπουμε τα “Φιλαράκια” σε επανάληψη;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πόσες φορές έχετε ακούσει το χαρακτηριστικό τραγούδι που ξεκινά η αγαπημένη σειρά «Friends»; Πόσες φορές έχουμε δει και ξαναδεί τα επεισόδια, χωρίς να βαριόμαστε;

Μπορεί η σειρά να τελείωσε το 2004 μετά από δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει να μας χαρίζει γέλιο. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ακόμα και 11 χρόνια μετά το τελευταίο επεισόδιο δεν το έχουμε βαρεθεί (και ο λόγος δεν είναι οι ατάκες του Ρος). Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο ξαναδιαβάζουμε τα βιβλία του Harry Potter και ακούμε συνέχεια το «Hello» της Adelle ή βλέπουμε κάθε Χριστούγεννα το Love Actually.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν νιώθουμε την ανάγκη να ξαναδιαβάσουμε ή να ξαναδούμε, αλλά εκείνα που δεν χορταίνουμε σημαίνει είτε ότι μας εφοδιάζουν με παρηγοριά, είτε μας δίνουν μία οπτική», αναφέρει ο ψυχολόγος Neel Burton, συγγραφέας του βιβλίου Heaven and Hell: The Psychology of the Emotions.

Η νοσταλγία είναι μία πηγή παρηγοριάς στην οποία μπορείς να καταφύγεις οποιαδήποτε στιγμή νιώθεις μοναξιά ή μελαγχολία. Είναι πάντοτε πολύ όμορφο να θυμάσαι τα παλιά και ακόμα καλύτερο το να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα. Και το κυριότερο είναι ότι χρειάζεται τόσο λίγη προσπάθεια για να το κάνει κάποιος, ενώ η ανταμοιβή είναι μεγάλη.

Όπως αναφέρει ο Burton, η καθημερινότητά μας μπορεί να είναι τόσο δύσκολη και δυσάρεστη που πολλές φορές χρειαζόμαστε τη νοσταλγία, την καθοδήγηση και μία διαφορετική οπτική που να μας υπενθυμίσει και να μας καθησυχάσει ότι η ζωή μας δεν είναι τόσο χάλια όσο νομίζουμε. Μας υπενθυμίζει επίσης ότι στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες, όμορφες στιγμές.

Οι ερευνητές έχουν, επιπλέον, διαπιστώσει ότι η επανάληψη παίζει σημαντικό ρόλο. Οι άνθρωποι, λατρεύουμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Το γεγονός, λοιπόν, ότι σε μία σειρά γνωρίζουμε ποια θα είναι η επόμενη ατάκα ή σκηνή μας κάνει να νιώθουμε οικειότητα.

Ο συνδυασμός της νοσταλγίας με την επανάληψη είναι ακαταμάχητος για τον εγκέφαλο, παρ’ ολ’ αυτά το τι αξίζει να θυμηθεί κανείς διαφέρει από κουλτούρα σε κουλτούρα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το κόλλημα στις επαναλήψεις, αρκεί να μην εξιδανικεύουμε το παρελθόν ή να μένουμε κολλημένοι σε αυτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η νοσταλγία μας κάνει να νιώθουμε αισιόδοξοι για το μέλλον και καταπολεμά τη μοναξιά και το άγχος.

«Κάθε φορά που βλέπουμε ένα επεισόδιο είναι σαν να συναντάμε παλιούς φίλους και λέμε τα νέα μας», συμπληρώνει ο Burton.

Πηγή: Huff Post