Γιατί οι τράπεζες βαφτίζουν τους διακανονισμούς ως νέα δάνεια;

Από 40 κύμματα πρέπει να περάσει όποιος θέλει δάνειο από τράπεζα σήμερα λένε τα ΜΜΕ τους!  Δεν λένε όλη την αλήθεια. Η καλύτερα δεν λένε καθόλου την αλήθεια. Γιατί, οι ίδιοι οι πολίτες αποφεύγουν τις τράπεζες πλέον όπως ο διάολος το λιβάνι και επιπλέον οι τραπεζίτες επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

 

 

Διαβάζουμε ότι από κρησάρα με 23 κλίμακες, 19 που εγκρίνουν ένα δάνειο, αλλά και τέσσερα όπου μπαίνουν στην «κόκκινη ζώνη» κινδύνου περνούν τα αιτήματα χορήγησης επιχειρηματικών δανείων. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα δεν χορηγεί δάνεια για όσους θέλουν να ανοίξουν μια μικρή επιχείρηση εκτός κι αν ανέβουν μέχρι το ψηλότερο σκαλί της πυραμίδας της υπερτοκογλυφίας και προσκυνήσουν πλήρως την άγια εικόνα του ευρώ. 

 

Αλλά, αν κάποιος έλαβε δάνειο από τράπεζα για να ανοιξει μια μικρή επιχείριση δεν θα διαβεί μικρότερο Γολγοθά από εκείνον που έχει ήδη λάβει δάνειο -και μάλιστα την περίοδο των παχέων αγελάδων όταν οι τράπεζες σε κυνηγούσαν για να πάρεις δάνειο και φυσικά εκείνες ανέβαιναν τις σκάλες της πυραμίδας μέχρι να βάλουν στο χέρι τις περιουσίες των πολιτών και όχι το αντίθετο. 

 

Ουσιαστικά, δάνεια πλέον δεν δίνονται από τους τραπεζίτες. Εχουν κλείσει κάνουλες, στρόφιγγες, βάνες και τα μοιράζονται με τους φίλους τους, όχι τα δικά τους λεφτά, τα χρήματα των φορολογούμενων και των δανειοληπτών. 

 

Για να μην τους κατηγορήσει όμως κανείς ως χειρότερους από τους μαφιόζους, οι τραπεζίτες ως άσοι στην ταχυδακτυλουργία βαφτίζουν το κρέας ψάρι και το παρουσιάζουν ως… ψαρούκλα. 

 

Με το γνωστό λογιστικό τρικ. Αναγκάζουν τους δανειολήπτες με την απειλή δήμευσης περιουσιακών στοιχείων ή αύξησης τόκων κλπ. να συναινέσουν διακανονισμούς δανείων και υπογράφουν νέα έγγραφα που κατόπιν οι τραπεζίτες τα παρουσιάζουν στους αρμόδιους υποτίθεται ελεγκτές του κράτους και σε διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς που υπάρχουν για να κάνουν σφυγμομετρήσεις ως νέα δάνεια. Και ως εκ του θαύματος, παρά την κρίση και παρά την μεγάλη φτώχεια τους, οι καημένες οι τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες, εξακολουθούν να στηρίζουν την πραγματική οικονομία με νέα δάνεια πλέον και όχι φυσικά με διακανονισμούς υπαρχόντων δανείων. 

 

Σήμερα, οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για να δοθεί ένα δάνειο και δεν έχουν άδικο. Απλά δάνεια δεν δίνονται. Κι αν δίνονται δίνονται με πολύ κακούς όρους για τον δανειολήπτη. Με όρους παγιωμένης χρέωσης.Αυτά βέβαια δεν τα έλεγαν οι τραπεζίτες την περίοδο των παχέων αγελάδων, αλλά αντίθετα μας κυνηγούσαν για να μας δανείσουν με τρικ τύπου κερδίσατε μια πιστωτική κάρτα ή ένα διακοποδάνειο, κορόιδα, πάρτε το και θα το πληρώνετε μέχρι να ασπρίσουν τα μαλλιά σας ή να σας πέσουν!

 

Πάντως, σήμερα, και να χαρίζουνε δάνεια οι τράπεζες, κανένας δεν θα τις πιστέψει γιατί κατάντησαν όχι απλά διμούτσουνες, αλλά πολυμούτσουνες οχιές. 
.

Επομένως, γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας και τα δάνεια αλλά και τα κριτήρια των τραπεζών που μάλιστα μαθαίνουμε ότι έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηρά, λόγω της έκρηξης των επισφαλειών, οι οποίες στα επιχειρηματικά δάνεια φθάνουν και το 40%, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις χορήγησης δανείων να «κόβονται» με αποτέλεσμα να πρέπει να πάρουν κι άλλα λεφτά οι καημένες οι τραπεζούλες από του Κασίδα το κεφάλι, ή καλύτερα μέσω της υπερφορολόγησης όσων πληρώνουν φόρο στο ελληνικό κράτος. 

 

 

Δεν νομίζουμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να παραθέσουμε μια προς μια τις βαθμίδες της σκάλας για τη δανειοδότηση, βαριόμαστε πολύ να το κάνουμε κι εξάλλου θα ήταν άχρηστο. Αλλωστε, αν κάποιος έχει λερώσει αυτές τις σκάλες μετά θα πρέπει να τις σκουπίσει και να τις σφουγγαρίσει. 

 

Οπως λέει ο θυμόσοφος λαός, όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου στο τέλος πέφτει ο ίδιος μέσα. Ελπίζουμε ότι στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας τουλάχιστον οι λαϊκές παροιμίες έχουν κάποιο νόημα και κάποια δόση αλήθειας κι ας ζούμε μέσα σε ένα ψέμα ή καλύτερα μια απάτη που το λένε κρίση και μνημόνιο. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr