Γιατί τα χταπόδια δεν δένονται… κόμπος;

Απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα «μυστήρια» της φύσης κατάταφεραν να δώσουν οι επιστήμονες: Πως καταφέρνει το χταπόδι να μην μπερδεύεται να να δένεται… κόμπος με τα πλοκάμια του!

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χταπόδια, που θεωρείται ότι είναι από τα πλέον ευφυή πλάσματα του βυθού, διαθέτουν μια ειδική χημική ουσία που εκκρίνεται από το δέρμα του και αποτρέπει τις πανίσχυρες βεντούζες του να κολλάνε μεταξύ τους ή επάνω σε άλλα πλοκάμια.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τους οποίους οι βεντούζες ανιχνεύουν μια χημική ουσία που εκκρίνει το δέρμα του χταποδιού με αποτέλεσμα να ακυρώνουν προσωρινά το σύστημα προσκόλλησης.

Τα χταπόδια μπορούν μάλιστα να ενεργοποιούν το μηχανισμό αυτό κατά βούληση.

Το σημείο αυτό, εκτιμούν επιστημονικοί κύκλοι, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κατασκευή εύκαμπτων βιορομπότ που θα βρουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως η ιατρική.

Ήδη η ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε συνεργασία με τους επιστήμονες του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος STIFF-FLOP, με στόχο την ανάπτυξη ενός εύκαμπτου χειρουργικού εργαλείου που θα μοιάζει με πλοκάμι χταποδιού.