Γιούνκερ: Να μην αντιταχθούν οι Ολλανδοί στη συμφωνία Ε.Ε. – Ουκρανίας

ΦΩΤΟ: REUTERS/VINCENT KESSLER/ARXEIOY

ΦΩΤΟ: REUTERS/VINCENT KESSLER/ARXEIOY

Να μην αντιταχθούν στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας κάλεσε τους Ολλανδούς ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν όψει του σχετικού δημοψηφίσματος τον Απρίλιο.
Το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας τριών ευρωσκεπτικιστικών οργανώσεων, οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 300.000 υπογραφές.

«Ένα “Όχι” θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή κρίση» εκτίμησε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στον εγχώριο Τύπο. «Ας μην μετατρέψουμε αυτό το δημοψήφισμα σε μια ψηφοφορία για την Ευρώπη» πρόσθεσε. «Ελπίζω ειλικρινά ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του “όχι” για λόγους που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ίδια τη συμφωνία» συμπλήρωσε, στον ίδιο τόνο.

Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε ότι «αν κερδίσει το “Όχι”, η μεγάλη ωφελημένη θα είναι η Ρωσία».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε. τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και στόχος της είναι να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο αλλά και τις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τις συνέπειες του δημοψηφίσματος όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει τότε εάν είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε αλλαγές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters