Γιούνκερ σε Τσίπρα: Δεν πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι η ευρωζώνη θα αποδεχθεί τα σχέδιά σου

Η πρώτη αντίδραση από κορυφαίο Eυρωπαίο αξιωματούχο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ήρθε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ενόψει του Eurogroup της Τετάρτης.

 

Ειδικότερα, ο Γιούνκερ συμβούλευσε τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να μην θεωρεί δεδομένο πως η ευρωζώνη απλώς θα δεχθεί όλες τις υποσχέσεις που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε στους Έλληνες ψηφοφόρους για την κατάργηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

 

Μιλώντας πριν από συνομιλίες με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ήσσονες εταίρους στον συνασπισμό της Άγγελας Μέρκελ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε προς δημοσιογράφους σύμφωνα με το Reuters ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μόνον εν μέρει απάντησε» στις ανησυχίες των Βρυξελλών αναφορικά με τα σχέδιά του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε χθες στην Αθήνα.

 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε σχέδια για την κατάργηση του προγράμματος λιτότητας και απέκλεισε οποιαδήποτε επέκταση του προγράμματος στήριξης, μπαίνοντας σε πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους του, όπως μεταδίδει το Reuters.