Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Η αστυνομία έχει ανάγκη το διαρκή δημοκρατικό έλεγχό της

Η 15η Μαρτίου κάθε έτους έχει οριστεί ως Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας. Στη χώρα μας το φαινόμενο της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ΔΚΘ «Υψίπολις» θεωρεί ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, η αναδόμηση συγκεκριμένων περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος για την αποφυγή δημιουργίας γκέτο, η συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική, η κοινωνική παρέμβαση της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω στοχευμένων προγραμμάτων διαρκούς εκπαίδευσης και  ενσωμάτωσης καθώς και η ταυτόχρονη βελτίωση της αστυνόμευσης και των συνθηκών άσκησης του έργου των μελών του αστυνομικού σώματος θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Η Ελλάδα ωστόσο ήταν και συνεχίζει να είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Η διαρκής κινδυνολογία, οι υπερβολές και η προπαγανδιστική διαστρέβλωση της  πραγματικότητας δεν λύνουν τα όποια προβλήματα, αντίθετα τα επιδεινώνουν.  Όποιος, όπως ο Νίκος Ταχιάος, ομιλεί δημοσίως περί «μεγάλων και μικρών γκέτο» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δεν φανερώνει απλώς ότι αγνοεί την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της πόλης αλλά σπέρνει τον πανικό στον πληθυσμό και ασκεί ψυχολογική πίεση στην αστυνομική διεύθυνση και κατ΄ επέκταση στον/στην μεμονωμένο εν υπηρεσία αστυνομικό ανοίγοντας πολλές φορές με αυτόν τον τρόπο το δρόμο στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία.  Δυστυχώς η υπευθυνότητα είναι άγνωστη λέξη στον κ. Ταχιάο, ο οποίος απλώς προσπαθεί να συγκρατήσει τους συντηρητικούς και φοβικούς ψηφοφόρους του πολιτικού χώρου του που… αρμενίζουν για άλλα πέλαγα. Αλλά η απόσταση του από την ανεύθυνη ρητορεία του «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» σμικρύνεται καθημερινά μετά τις τελευταίες επιδόσεις του στον λεκτικό τραμπουκισμό με τους «γυμνοσάλιαγκες». [Βλ. Δελτίο τύπου της ΔΚΘ «Υψίπολις», Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019)

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της αστυνομικής βίας δήλωσε σχετικά: «Η βία αρχίζει με τη διαστροφή  της καθημερινής  γλώσσας, γι΄ αυτό η ΔΚΘ «Υψίπολις» θεωρεί αναγκαία την επιστροφή στην πληθωρική χρήση της έννοιας του «ένστολου πολίτη» στο δημόσιο λόγο για να μην εξελιχθεί μακροπρόθεσμα το αστυνομικό σώμα σε ηθικό, πολιτικό και κοινωνικό «καρπαζοεισπράκτορα» της ελληνικής κοινωνίας και από την άλλη να μην οδηγηθεί στον πλήρη εκφασισμό του. Ο εκδημοκρατισμός της συμπεριφοράς από και απέναντι στα όργανα αστυνόμευσης αρχίζει από τη χρήση της γλώσσας και του δημόσιου λόγου και καταλήγει στην «αποστρατικοποίηση» του σώματος της αστυνομίας.

Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε βαρύ τίμημα για να ανοίξει ο δρόμος του εκδημοκρατισμού της ελληνικής αστυνομίας. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας δημιουργήθηκε από την εμπειρία της αστυνομικής βίας κατά την περίοδο της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας. Ήταν αντιστασιακοί δημοκράτες που το δημιούργησαν μετά την μεταπολίτευση και είναι αυτό το τμήμα που καταγγέλλει υπεύθυνα σήμερα διάφορες εκτροπές του αστυνομικού σώματος. Η ελληνική δημοκρατία και η αστυνομία της έχουν ανάγκη από αυτόν τον δημοκρατικό ανθρωπιστικό έλεγχο. Από την άλλη οι θεσμοί της δημοκρατικής πολιτείας θα πρέπει να σταθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο απέναντι σε κάθε μορφή αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απαξιωθεί ο ρόλος του σώματος, να μειωθεί η αυτοεκτίμηση των ένστολων πολιτών, σε τελική ανάλυση να παραλύσουν οι λειτουργίες της δημοκρατικής πολιτείας.
Ως υποψήφιος δήμαρχος δηλώνω ότι με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα, αλλά και την επικείμενη Ημέρα δράσης για τους πολιτικούς κρατούμενους πρέπει να τιμηθούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης  οι διακεκριμένοι συμπολίτες μας, «υψιπόλιδες», Αργύρης Μαλτσίδης, Σωτήρης Δέδες, Κώστας Πύρζας και Στέλιος Νέστωρ, αντιστασιακοί κατά της χούντας,  ιδρυτικά και ιστορικά στελέχη του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο τελευταίος μάλιστα διετέλεσε και αντιπρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, μεγάλη τιμή για τον ίδιο, αλλά και για την Θεσσαλονίκη. Η πόλη θα πρέπει να μάθει να τιμά αυτούς που την τιμούν».