Guardian: Ανοίγει η καταπακτή του Grexit για την Ελλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη εμφανίζει την Ελλάδα σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

 

«Η καταπακτή ανοίγει σιγά σιγά κάτω από την Αθήνα. Οι Φινλανδοί φαίνεται να την ψιλοτράβηξαν την προηγούμενη εβδομάδα με το μυστικό υπόμνημα που διέρρευσε και το οποίο ανέφερε ότι επεξεργάζονται σχέδια με την Ελλάδα εκτός ευρώ. Στο Βερολίνο η εμμονή του γερμανού υπουργού Οικονομικών με την αποπληρωμή των χρεών δεν δίνει καμία ένδειξη ότι θα υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση», σημειώνει το άρθρο.

 

«Ενώ λέξεις όπως “λύση” χρησιμοποιούντο πριν αναφερόμενες στην κρίση, πλέον φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο κεφάλαιο ενός ογκώδους βιβλίου. Με μόλις λίγες ημέρες να της έχουν απομείνει για να παρουσιάσει ένα σχέδιο και λιγότερο από δύο εβδομάδες έως ότου ξεμείνει από ρευστό, η Αθήνα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», προσθέτει.

 

«Έπειτα από εβδομάδες αντικρουόμενων ανακοινώσεων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι την πώληση κρατικής περιουσίας, η οποία είχε παγώσει όταν εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, αλλά με διαφορετικούς όρους. Δεν είπε τι θα πουλήσει, αλλά κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που κατέχει το κράτους και τα οποία θα υποφέρεουν από την χρόνια έλλειψη επενδύσεων, εαν αφεθεί σε κυβερνητικά χέρια», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

 

Και συνεχίζει: «πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν οι χώρες της ευρωζώνης θα αφήσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, κάτι που φάνηκε και από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το ταβάνι στον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1.2 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ εξετάζει το όριο αυτό εβδομαδιαίως ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

 

«Πλέον η έξοδος μοιάζει να πλησιάζει περισσότερο. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας που εξελέγη με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη λιτότητα- στυλώνει τα πόδια μπροστά στις απαιτήσεις των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, απαιτήσεις στις οποίες είχε συμφωνήσει ο συντηρητικός προκάτοχός του», τονίζει ο Guardian.