Η “ακάλυπτη” γύμνια της ελληνικής οικονομίας

Την πραγματική κατάντια της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του “Τειρεσία” για τις επιταγές και τις συναλλαγματικές. Η λαίλαπα της τρόικας και η τυφλή υποταγή των ελληνικών κυβερνήσεων στις απαιτήσεις της, έχουν οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή το επιχειρείν.

 
Μόνο τον προηγούμενο μήνα οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, ανήλθαν στα 199,7 εκατ. ευρώ έναντι 170 εκατ. ευρώ στα τέλη Απριλίου 2014. Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της Τειρεσίας ΑΕ οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Μάιο στα 160,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 39,2 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο 2014 σφραγίσθηκαν 1.763 ακάλυπτες επιταγές, 13,83% λιγότερες σε σχέση με τον Μάιο 2013. Αποσύρθηκαν ακόμη 4.544 απλήρωτες συναλλαγματικές αριθμός 5,16% μεγαλύτερος σε σχέση με τον Μάιο 2013.

 
Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν στο διάστημα Ιανουάριο-Μαΐου 2014 ανήλθαν σε 10.284 τεμάχια, 57,30% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 24.891, καταγράφοντας μείωση 32,21% εν συγκρίσει με τα τέλη Μαΐου 2013. Η μείωση είναι κάτι παραπάνω από “λογική” καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον μπλοκ επιταγών (ούτε στους καλύτερους πελάτες τους), ενώ συναλλαγματικές υπογράφονται με το σταγονόμετρο. Αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό “μείον” της ελληνικής οικονομίας καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο ρευστό, ούτε η “εμπιστοσύνη” για να τεθεί σε επαναλειτουργία η ελληνική οικονομία. Οι ακάλυπτες επιταγές αποδεικνύουν ότι η αγορά καταρρέει. Φυσικά, όλοι επιζητούν την συρρίκνωση του φαινομένου αλλά δυστυχώς “κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά”. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επιχειρήσεις που επιζητούν ρευστότητα για να κάνουν επενδύσεις, αλλά τα “φτερά” του κόβονται από την ανάλγητη στάση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες για να σώσουν ότι μπορούν συνεχίζουν να “στραγγαλίζουν” την αγορά και γενικότερα την οικονομία. Το ανησυχητικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση στέκεται απλός θεατής, παρατηρώντας το θέαμα…
 

του Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr