Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης ερευνά δύο θανάτους – μυστήριο από δηλητηρίαση με αρσενικό

Δύο θανάτους-μυστήριο, μιας 75χρονης και της 32χρονης εγγονής της, που έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση και στα σπλάχνα τους ανιχνεύτηκαν μεγάλες ποσότητες αρσενικού, διερευνά κάτω από άκρα μυστικότητα η ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

 

Εξετάζεται σοβαρά ακόμη και το ενδεχόμενο δολοφονίας και πληροφορίες αναφέρουν πως στο πλαίσιο σχηματισμού της δικογραφίας κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος άνθρωπος του περιβάλλοντός τους.

 

Οπως αναφέρει σε σημερινό ρεπορτάζ η εφημερίδα Μακεδονία οι δύο γυναίκες είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα στην ίδια εβδομάδα, τον Αύγουστο του 2013, και από τότε τα δύο περιστατικά είχαν προκαλέσει προβληματισμό στους γιατρούς του “Παπανικολάου”, όπου είχαν νοσηλευτεί. Πρώτα έχασε τη ζωή της η ηλικιωμένη, που νοσηλεύτηκε σχετικά μικρό διάστημα, και λίγες ημέρες αργότερα η 32χρονη εγγονή της, μητέρα ενός αγοριού, η οποία όμως είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο νωρίτερα από τη γιαγιά της και οι γιατροί προσπαθούσαν επί μέρες να τη θεραπεύσουν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Από τις εξετάσεις που έγιναν αρχικά στις δύο γυναίκες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι δεν κινήθηκαν υποψίες για την αιτία της ασθένειάς τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στις πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις οι γιατροί αναζητούσαν τόσο αυτοάνοσες ασθένειες μέχρι και σπάνια μικρόβια, που μπορεί να έπληξαν κυρίως την 32χρονη.

 

Ωστόσο η ιδιαίτερη νευρολογική συμπτωματολογία που είχε η γυναίκα και οδηγούσε σε πιθανότητες δηλητηρίασης ήταν το στοιχείο που κινητοποίησε τους επιστήμονες. Οι εξετάσεις έγιναν μόνον στα σπλάχνα της 32χρονης κατά τη διάρκεια της νεκροτομής -η ηλικιωμένη είχε ήδη ταφεί. Έγκυρες πηγές επιβεβαίωναν στη “Μ” πως από τον έλεγχο βρέθηκαν ισχυρές ποσότητες αρσενικού, μέταλλο το οποίο περιέχεται σε πολλές τροφές, όπως τα οστρακοειδή, όμως οι ποσότητες δεν είναι ικανές να προκαλέσουν στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θάνατο, όπως τουλάχιστον τόνισαν γιατροί.
Τα ευρήματα της τοξικολογικής εξέτασης στην 32χρονη προκάλεσαν και νέες εξετάσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικά δείγματα στάλθηκαν και στο εξωτερικό. Παράλληλα συγγενείς των δύο γυναικών ζήτησαν να κινηθεί διαδικασία έρευνας, πιστεύοντας πλέον ότι οι άνθρωποί τους δεν πέθαναν από φυσιολογικό θάνατο, ανεξάρτητα εάν μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί.

ΕΚΤΑΦΗ

Ο συναγερμός που σήμανε στους επιστήμονες και στην οικογένεια των δύο γυναικών από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 32χρονης οδήγησε στην απόφαση να γίνει νέα τοξικολογική έρευνα και στην 75χρονη. Γι’ αυτό αποφασίστηκε στις αρχές του 2014 να γίνει εκταφή των δύο σορών από τα νεκροταφεία της Θέρμης, προκειμένου να διενεργηθούν συγκριτικές αναλύσεις. “Αρχικά δεν είχαν συνδεθεί οι δύο θάνατοι. Αιτία τους ήταν όμως η δηλητηρίαση από αρσενικό”, επιβεβαίωσε στη “Μ” γιατρός, ο οποίος γνωρίζει την υπόθεση.

 

Ενδεικτικό της ανησυχίας για τη δηλητηρίαση των γυναικών είναι ότι πραγματοποιήθηκε εξέταση όλων των συγγενών τους και σε ορισμένους βρέθηκαν επίσης ίχνη αρσενικού, χωρίς όμως να προκαλούνται επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία τους. Τα ευρήματα αυτά όμως οδήγησαν στο συμπέρασμα πως το δηλητηριώδες μέταλλο βρέθηκε στους οργανισμούς της οικογένειας μέσω της τροφής και η ηλικιωμένη ήταν αυτή που μαγείρευε για όλη την οικογένεια, όπως προκύπτει από καταθέσεις που δόθηκαν στην ασφάλεια. “Το βέβαιο είναι ότι ενοχοποιήθηκε η τροφή. Είτε πρόκειται για ατυχηματική ιστορία ή για εσκεμμένη τροφοδότηση, επομένως μιλούμε για δολοφονία”, σημείωσε επιστήμονας, ο οποίος ενημερώθηκε για το μυστηριώδες περιστατικό των δύο θανάτων. Παράλληλα με τις επιστημονικές έρευνες και τις εξετάσεις -μέχρι και από ειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού- οι διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης διερευνούσαν ποινικά την υπόθεση.

 

Παρότι όλα ελέγχονταν κάτω από άκρα μυστικότητα και μέχρι χθες δεν επιβεβαιωνόταν τίποτε επίσημα, έγκυρες πηγές αναφέρουν πως η δικογραφία βρίσκεται προς το τέλος της και οι αστυνομικοί φαίνεται να κατέληξαν σε ισχυρές ενδείξεις για εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τουλάχιστον ένα πρόσωπο από το περιβάλλον των γυναικών έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτο στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται. Τα στοιχεία μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας αναμένεται να διαβιβαστούν στην εισαγγελία, από την πλευρά της οποίας θα κριθεί εάν στοιχειοθετούν αδίκημα και εάν υπάρχουν ένοχοι.

 

 

makthes.gr