Οι αστοχίες της Ε.Ε. πλήττουν τη ναυτιλία

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ XALKIOPOULOS NIKOS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ XALKIOPOULOS NIKOS

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας διακυβεύεται εξαιτίας πρόσφατων άστοχων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κίνδυνο να προκληθεί φυγή, όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με μετεγκατάσταση σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, προειδοποιεί σε δήλωσή του με την ευκαιρία της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Η προειδοποίηση αυτή, που έρχεται σε απάντηση της έρευνας που έχει ξεκινήσει για το ελληνικό σύστημα φορολογίας της ναυτιλίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι άνευ σημασίας, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί το 50% του ευρωπαϊκού στόλου.

Επισημαίνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει απαντήσει στα σχετικά θέματα που έχει θέσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και η αρμόδια επίτροπος Margrethe Vestager με αναλυτικό υπόμνημα, το οποίο συνοδεύεται και με πολυσέλιδο υπόμνημα της ΕΕΕ και της Ενωσης των ναυλομεσιτικών επιχειρήσεων.

Στα υπομνήματα αυτά σημείο προς σημείο η ελληνική πλευρά «απαντά» στις αιτιάσεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας. Η διεθνής έκθεση «Ποσειδώνια» θα είναι εκ των πραγμάτων μία ακόμη ευκαιρία για την ελληνική ναυτιλία να αναδείξει το αβάσιμο, όπως υποστηρίζει, των αιτιάσεων της Ε.Ε.

Το νέο ρεκόρ συμμετοχών στα φετινά «Ποσειδώνια», που αποτελούν διαχρονικό θεσμό διεθνούς κύρους, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και θα πρέπει να παραμείνει η καρδιά της διεθνούς ναυτιλίας, που είναι συνυφασμένη με την παγκόσμια πρόοδο και ευημερία επισημαίνει αρχικά στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

Τοιουτοτρόπως, συνεχίζει, και η ελληνική ναυτιλία μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά της.

Μία ανταγωνιστικότητα, προσθέτει, που σήμερα διακυβεύεται εξαιτίας πρόσφατων άστοχων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κίνδυνο να προκληθεί φυγή, όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με μετεγκατάσταση σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα.

Και ίσως είναι σκόπιμο να διατηρούμε άσβηστο στη μνήμη μας το στοιχείο, ότι η ναυτιλία μεταφέρει περισσότερο από το 90% του διεθνούς εμπορίου και τη σημασία αυτού, επισημαίνει ο κ. Βενιάμης.

Τα «Ποσειδώνια 2016» λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική για τη ναυτιλία διεθνώς. Η ναυτιλία έχει περάσει και στο παρελθόν δύσκολες καταστάσεις και μεταπτώσεις και πάντοτε βρίσκει τον δρόμο της επιβίωσης και ανάκαμψης.

Προοπτική, που τόσο έχει ανάγκη η εθνική, η ευρωπαϊκή αλλά και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία, καθρέφτη της οποίας αποτελούν οι ναυτιλιακές δραστηριότητες, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

Τα σχετικά αριθμητικά δεδομένα, συνεχίζει, μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη ναυτιλία μας, που αποτελεί ισχυρή κινητήριο δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, εκπροσωπώντας σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ξηρά και θάλασσα και αναλαμβάνοντας διαχρονικά κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις ανά την επικράτεια.

Μέσα στο δυσμενές οικονομικό διεθνές περιβάλλον, η ναυτιλία των Ελλήνων απέδειξε για μία ακόμη φορά την παραδοσιακή, ισχυρή αντοχή της και την ικανότητα προσαρμογής της στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΕΕ και σημειώνει ότι ο στόλος της αριθμεί 4.585 πλοία που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight, ενώ στην Ευρώπη κατέχει το 50% του κοινοτικού στόλου.

Σημειωτέον ότι και τα δύο ποσοστά παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Τα «Ποσειδώνια 2016» παρέχουν την ευκαιρία να προωθήσουμε περαιτέρω την πολιτική, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τον ελληνικό εφοπλισμό, σφυρηλάτησης συμμαχιών με σημαντικούς εμπορικούς και ναυτιλιακούς εταίρους στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα και να θέσουμε υψηλότερους κοινούς στόχους για τον ναυτιλιακό τομέα.

Μία πολιτική που η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει υπηρετήσει με μεγάλη επιτυχία και απτά αποτελέσματα εδώ και εκατό χρόνια, καθώς το 2016 η Ένωσή μας κλείνει έναν αιώνα ύπαρξης από την ίδρυσή της το 1916.

Εκατό χρόνια δυναμικής πορείας, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία της συλλογικότητας για την προάσπιση των θεσμικών συμφερόντων της ναυτιλίας μας, αναφέρει ο κ. Βενιάμης.

«Ποσειδώνια» 6-10 Ιουνίου

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης στη δήλωσή του επισημαίνει ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία στα «Ποσειδώνια», τη γιορτή της ναυτιλιακής βιομηχανίας, να παρουσιαστούν σε όλα τα επίπεδα οι αιχμές των τεχνολογικών και άλλων εφαρμογών, η υιοθέτηση των οποίων ανταποκρίνεται στις ανταγωνιστικές απαιτήσεις για θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Σημειώνεται ότι τα «Ποσειδώνια» θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 6-10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo

Πηγή: Ναυτεμπορική