Οι χρήστες των smartphones κρατούν πλέον τις συσκευές τους για περισσότερο καιρό

ΦΩΤΟ:SHUTTERSTOCK

ΦΩΤΟ:SHUTTERSTOCK

Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κρατούν πλέον τις συσκευές τους οι κάτοχοι smartphone, πολλοί εκ των οποίων παλαιότερα άλλαζαν συσκευές κάθε ένα ή δύο χρόνια- και αρκετοί είναι αυτοί που το αντικαθιστούν μόνο αν αχρηστευτεί τελείως.

Σύμφωνα με στοιχεία του eMarketer, ο κύκλος ζωής των smartphones επεκτείνεται σταδιακά, καθώς οι περισσότεροι χρήστες περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να αντικαταστήσουν τη συσκευή. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, σχεδόν ένας στους δύο (το 42%) κρατά το smartphone του για τρία χρόνια ή και περισσότερο. Μάλιστα, εξ αυτών (το 19%) δηλώνει ότι αγοράζει καινούρια συσκευή κάθε τρία χρόνια, ενώ το 23% απαντά ότι κρατά τη συσκευή για περισσότερο χρονικό διάστημα από αυτό των τριών ετών.

Υπάρχει ένα 30%, που απαντά ότι αλλάζει συσκευή κάθε δύο χρόνια, ενώ ένα ποσοστό 19% των κατόχων smartphone δηλώνει ότι αγοράζει καινούριο κινητό κάθε χρόνο. Η επιμήκυνση του χρόνου διακράτησης των συσκευών, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνδέεται εν μέρει και με τη διαφοροποίηση της στρατηγικής των παρόχων στο θέμα της επιδότησης για την αγορά συσκευής τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το eMarketer, περίπου οι μισοί κάτοχοι iPhone (49%) είπαν ότι σίγουρα ή πιθανότατα θα αποκτήσουν νέα συσκευή τον επόμενο ένα χρόνο. Ωστόσο, μόνο το 30% απάντησε ότι γενικά αντικαθιστά σε ετήσια βάση τη συσκευή του. Μεταξύ των κατόχων συσκευών που υποστηρίζουνAndroid, το 45% σχεδιάζει να αποκτήσει νέο smartphone τους επόμενους 12 μήνες, αλλά μόνο το 31% δηλώνει ότι αγοράζει νέο κινητό κάθε ένα χρόνο. Το eMarketer επικαλείται επίσης και έρευνα της Gallup που δείχνει ότι η πλειονότητα των χρηστών (το 54%) περιμένει μέχρι το παλιό του τηλέφωνο να σταματήσει να λειτουργεί πριν αγοράσει καινούριο.