Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τις φετινές γιορτές

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν όλο και πιο πολύ, δεν είναι λίγοι εκείνοι των οποίων το μυαλό ταξιδεύει από τώρα σε… άλλες πολιτείες. Η μηχανή αναζήτησης ξενοδοχείων και σύγκρισης τιμών www.trivago.gr πραγματοποίησε έρευνα, για να παρουσιάσει τους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς των Ελλήνων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τους αντίστοιχους της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με την trivago, οι Έλληνες παρουσιάζονται σε γενικές γραμμές σταθεροί στις επιλογές τους, αφού οι δέκα πιο δημοφιλείς προορισμοί για τα φετινά Χριστούγεννα είναι ακριβώς ίδιοι με πέρυσι στο σύνολό τους, αλλά με διαφορετική σειρά. Ειδικότερα, το Λονδίνο φαίνεται να βρίσκεται φέτος στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων, με το Παρίσι να ακολουθεί καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Η Ρώμη, που αποτελούσε τον περσινό κορυφαίο προορισμό στις ελληνικές επιλογές βρίσκεται στην τρίτη θέση, ακολουθούμενη από την Αθήνα. Λίγο πιο χαμηλά, στην έκτη θέση και κάτω από τη Βιέννη, συναντάται ο δεύτερος ελληνικός προορισμός, η Θεσσαλονίκη, μια θέση υψηλότερα από πέρυσι, ενώ η Αράχωβα, ο τρίτος και τελευταίος ελληνικός προορισμός της δεκάδας, βρίσκεται στην ένατη θέση. Η φετινή δεκάδα ολοκληρώνεται με το Μπάνσκο (έβδομο), την Πράγα (όγδοη) και την Κωνσταντινούπολη (δέκατη).

Αντίστοιχα, παρόμοια εικόνα με το 2014 φαίνεται να υπάρχει και στους πρωτοχρονιάτικους προορισμούς, με μικρές αλλαγές στη φετινή λίστα. Το Παρίσι καταλαμβάνει την κορυφή, ανεβαίνοντας μια θέση υψηλότερα από πέρυσι, με το Λονδίνο και τη Ρώμη να το ακολουθούν. Πράγα, Βιέννη και Βουδαπέστη καταλαμβάνουν τις επόμενες θέσεις, ενώ στην έβδομη εμφανίζεται η Θεσσαλονίκη. Νέες πόλεις στη λίστα μεταξύ των φετινών δέκα δημοφιλέστερων προορισμών αποτελούν το Βερολίνο και η Βαρσοβία που κάνουν την εμφάνισή τους στην όγδοη και δέκατη θέση αντίστοιχα, εκτοπίζοντας από τη λίστα το Μπάνσκο, το οποίο πέρυσι είχε την έβδομη θέση και την Κωνσταντινούπολη που το 2014 ήταν στην τέταρτη. Όσο για την Αθήνα, βρίσκεται στην ένατη θέση της κατάταξης.

Στην αντίστοιχη κατάταξη μόνο για τους ελληνικούς προορισμούς, τόσο για τα Χριστούγεννα, όσο και για την Πρωτοχρονιά, οι πρώτοι τέσσερις προορισμοί είναι σταθεροί, ενώ το μόνο που αλλάζει είναι η σειρά της κατάταξης. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αράχωβα και Πήλιο αποτελούν την πρώτη τετράδα, με την Αράχωβα να έχει σταθερά την τρίτη θέση και το Πήλιο την τέταρτη. Αθήνα και Θεσσαλονίκη εναλλάσσονται μεταξύ της πρώτης και δεύτερης θέσης, με την Θεσσαλονίκη να την καταλαμβάνει για την περίοδο γύρω από την Πρωτοχρονιά και την Αθήνα για την αντίστοιχη περίοδο των Χριστουγέννων.

Η παραπάνω ανάλυση βασίζεται σε έρευνα που διεξήγαγε η trivago για αναζητήσεις που έγιναν μεταξύ πρώτης Ιανουαρίου και 30 Νοεμβρίου 2015, για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ ημερομηνιών που εμπεριέχουν το διάστημα 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου με 2 Ιανουαρίου.