Οι δράστες του μακελειού στην Καλιφόρνια εξασκούνταν στην σκοποβολή

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Οι δράστες του μακελειού με τους 14 νεκρούς στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας είχαν “ριζοσπαστικοποιηθεί” εδώ και αρκετό καιρό και εξασκούνταν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην σκοποβολή, ανακοίνωσε χθες το FBI, διευκρινίζοντας επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρχε μια διεθνής συνωμοσία για την διάπραξη της επίθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές αρχές, ο γεννηθείς στις ΗΠΑ 28χρονος Σάγεντ Ρίζουαν Φαρούκ και η Πακιστανή 29χρονη σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ είχαν εξασκηθεί στην σκοποβολή, κυρίως κοντά στο Λος Άντζελες, και μια από τις ασκήσεις τους είχε γίνει «τις ημέρες που προηγήθηκαν του συμβάντος».

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI στο Λος Άντζελες Ντέιβιντ Μπόουντιτς, η έρευνα για το μακελειό θα επικεντρωθεί εφεξής στη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης των δύο δραστών. «Προς το παρόν έχουμε κάποιες ενδείξεις σε ό,τι αφορά τη χρονολογική σειρά των γεγονότων (…) Το θέμα τώρα είναι να μάθουμε από ποιον και που ριζοσπαστικοποιήθηκαν. Ίσως να μην υπάρχει αυτό το ‘από ποιον’. Συχνά αυτό γίνεται στο Ίντερνετ», ανέφερε.

Την ίδια ώρα ο δικηγόρος της οικογένειας του Σάγεντ Φαρούκ δήλωνε στο CNN ότι συναντήθηκε με τον πατέρα του, ο οποίος διέψευσε δηλώσεις που του αποδόθηκαν από την ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πατέρας του Φαρούκ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι ο γιος του «έλεγε πως συμφωνεί με την ιδεολογία του Αλ Μπαγντάντι (του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους) για τη δημιουργία του ισλαμικού κράτους και είχε εμμονή κατά του Ισραήλ».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters