Η ΕΕ γεμίζει τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο

Ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε σήμερα ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να γεμίσουν όλες τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου που είναι διαθέσιμες και να αποκλιμακώσουν τη διένεξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία ώστε να εξασφαλίσουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της ΕΕ με αέριο από τη Ρωσία το χειμώνα 2014/2015.

 

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ προειδοποίησε χθες ότι η Μόσχα ενδέχεται να κλείσει τις στρόφιγγες των αγωγών που μεταφέρουν αέριο στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα. Στη Μόσχα, το υπουργείο Ενέργειας διέψευσε το σενάριο αυτό και τόνισε ότι ο εφοδιασμός των πελατών της Ρωσίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης.

 

Ο Έτινγκερ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD της Γερμανίας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες που έχουν στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα είναι υψίστης σημασίας.

 

«Έχουμε ανάγκη μια λύση η οποία θα αποτρέψει μια κλιμάκωση (της κρίσης) ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», ανέφερε ο Έτινγκερ. «Χρειαζόμαστε την Ουκρανία ως μια χώρα διέλευσης. Η Ουκρανία χρειάζεται αέριο τον χειμώνα. Σε έναν μακρύ και βαρύ χειμώνα, η Ουκρανία δεν θα έχει επαρκείς αποθηκευμένες ποσότητες αερίου από μόνη της».

 

Διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των τριών μερών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ, θα διεξαχθούν στη Μόσχα αύριο Παρασκευή. Η Ρωσία είχε διακόψει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο και υπήρξαν αρκετές διμερείς διενέξεις και προβλήματα στις προμήθειες το 2006 και το 2009, όταν είχε επηρεαστεί και η ΕΕ.

 

Η Ουκρανία, η οποία καταναλώνει 50 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, ή περίπου τη μισή ποσότητα από αυτή που αγοράζει η Γερμανία, ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει το αέριο που προορίζεται για την ΕΕ για να καλύψει δικές της ανάγκες, επισήμανε ακόμη ο επίτροπος Ενέργειας.

 

Η Ευρώπη, η οποία αγοράζει περίπου το ένα τρίτο του αερίου το οποίο χρησιμοποιεί για βιομηχανικούς σκοπούς και για θέρμανση από τη Ρωσία, εντείνει τα μέτρα που λαμβάνει προληπτικά, πρόσθεσε ο Έτινγκερ.

 

«Προετοιμαζόμαστε. Έχουμε μια καθημερινή συζήτηση για τα πώς μπορούμε να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης», εξήγησε.

 

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσουν τον Οκτώβριο ένα σχέδιο για την εξασφάλιση της επάρκειας του εφοδιασμού με αέριο το χειμώνα.

 

Οι εισαγωγές αερίου της Γερμανίας μέχρι τώρα δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση, καθώς οι παραδόσεις μέσω του ουκρανικού δικτύου γίνονται με ομαλή ροή, ενώ μεγάλο μέρος της ποσότητας παραδίδεται στη χώρα αυτή παρακάμπτοντας την ουκρανική επικράτεια, για παράδειγμα μέσω του αγωγού Nord Stream.

 

Τα επίσημα δεδομένα για τον Ιούνιο κατέδειξαν ότι δεν υπήρξε μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία, η οποία προμήθευσε το 38% της ποσότητας την οποία εισήγαγε η Γερμανία.