Η επικεφαλής του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ καλεί το Παρίσι να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τη Γαλλία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

 

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, η επικεφαλής του ΔΝΤ καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να εφαρμόσει “ειλικρινώς και σύντομα απολύτως δομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη”. Επίσης καλεί τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες της για να βοηθήσει την ανάκαμψη.

 

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους για το 2014 και το 2015 ύστερα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία δεν κατέγραψε ανάπτυξη για δεύτερο συναπτό τρίμηνο.

 

Η Λαγκάρντ, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 2007 ως το 2011, δήλωσε ακόμη ότι δεν θεωρεί υπερβολική την πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη και χαρακτήρισε τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος “κατάλληλο για κάθε χώρα” μέλος της ευρωζώνης.

 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη μια σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάκαμψης, με τον πρόεδρο της τράπεζας Μάριο Ντράγκι να απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να στηρίξουν με επιπλέον δαπάνες τη διαδικασία αυτή.

 

Στην ίδια κατεύθυνση, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθηθεί από τη Γερμανία, η οποία δανείζεται με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και ετοιμάζεται να καταγράψει πλεόνασμα στο δημόσιο τομέα για τρίτη συνεχή χρονιά.

 

“Πιστεύουμε πως θα ήταν ευπρόσεκτες οι δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις (στη Γερμανία) για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές”, δήλωσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως η γερμανική οικονομία δεν πρόκειται να καταστεί έτσι λιγότερο ανταγωνιστική.

 

Ερωτηθείσα σε μια δεύτερη συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Ραντιό Κλασίκ αν η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση σε μια ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, η Λαγκάρντ δήλωσε: “Μας φαίνεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει λίγο περισσότερο, ότι μπορεί να κάνει λίγο περισσότερα, προς το συμφέρον της Γερμανίας”.

 

Η Λαγκάρντ είπε στον Ραντιό Κλασίκ πως όλα τα κράτη μέλη του συνασπισμού πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο απ’ όσο προχωρούν οι ως τώρα οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας περισσότερο ευέλικτες αγορές εργασίας και απελευθερώνοντας τον ανταγωνισμό.

 

“Πιστεύω πως η διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, οι οποίες είναι υπερβολικές σε ορισμένες περιοχές, όσον αφορά περιοχές της οικονομικής δραστηριότητας που είναι υπερβολικά προστατευμένες και χρειάζεται να ανοίξουν στον ανταγωνισμό.

 

“Αυτό ισχύει για όλους … ισχύει για τη Γαλλία, ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει για την Ιταλία”, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

 

Η Λαγκάρντ, η οποία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 2007 ως το 2011, δήλωσε στη “Λεζ Εκό” πως η Γαλλία πρέπει να επιμείνει στο σχέδιό της να μείωσει το έλλειμμα.

 

Η Λαγκάρντ είπε επίσης πως για το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει μια επεκτατική νομισματική πολιτική, ενώ κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν προσεκτικά την άνοδο των τιμών των στοχείων ενεργητικού.