«Η Ευρωπαϊκή ταυτότητα και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει των ευρωεκλογών και καθώς η Ελληνική Προεδρία βρίσκεται σε εξέλιξη, το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: “Η Ευρωπαϊκή ταυτότητα και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

 

Κατά την περίοδο της πολυεπίπεδης κρίσης αναδείχθηκαν καίρια ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στα ίδια τα κράτη, αλλά και στους ευρωπαίους πολίτες, τις επιπτώσεις στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, της ταυτότητας, του πολιτισμού.

 

Αυτή η κρίση έχει συνυποδηλώσεις και στο επίπεδο της ταυτότητας των Ευρωπαίων, στην διαφορά πολιτισμών και παραστάσεων, στην έλλειψη κατανόησης και αλληλεγγύης των κυβερνήσεων της Ευρώπης. Η σχέση των ευρωπαίων πολιτών με την Ένωση μεταβάλλεται.

 

Πώς διαμορφώνονται οι αντιλήψεις στην καθημερινότητα των πολιτών, ατόμων ή και ομάδων; Ποιο είναι το ιστορικό πλαίσιο αυτής της κρίσης; Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

 

Στόχος της ημερίδας είναι να αναλυθούν ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σχετικά με την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία και τις πολιτικές της Ένωσης, υπό το πρίσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό οι ομιλητές πρόκειται να τοποθετηθούν σε θέματα όπως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα αξιών, ως πολιτική κουλτούρα, ο πόλεμος και η ειρήνη ως συνθετικά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εντάσεσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από τις 8 εώς τις 11 Μαΐου.

Ώρα έναρξης: 9.00 πμ Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.