Η Γαλλία δεν παραδίδει στη Ρωσία το πολεμικό πλοίο Mistra

Η Γαλλία «έλαβε υπόψη της την πίεση της διεθνούς κοινότητας» εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και αποφάσισε να αναστείλει «ως τον Νοέμβριο» την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral στη Ρωσία.

 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά την προοπτική της εκεχειρίας, που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί και τεθεί σε ισχύ, δεν συντρέχουν οι όροι βάσει των οποίων η Γαλλία θα μπορούσε να επιτρέψει την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Φρανσουά Ολάντ.

 

«Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία είναι αντίθετες στις θεμέλια της ασφάλειας της Ευρώπης», πρόσθεσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

 

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στο Παρίσι, «η απόφαση ελήφθη στην αρχή της εβδομάδας. Το συμβόλαιο ανεστάλη έως τον Νοέμβριο. Τότε θα δούμε αν υπάρχουν οικονομικές συνέπειες» διευκρίνισε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να κοστίσει στο Παρίσι «ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

 

Από την Μόσχα, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή του Παρισιού δεν αποτελεί «τραγωδία» για τη Μόσχα.

 

«Η άρνηση του συμβολαίου δεν θα είναι τραγωδία για εμάς σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά μας σχέδια», είπε ο Μπορίσοφ, «παρόλο που είναι προφανώς δυσάρεστο και προκαλεί κάποιες εντάσεις στις σχέσεις μας με τους γάλλους εταίρους μας».

 

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον χαιρέτισε «τη συνετή απόφαση» της Γαλλίας.

 

Σε ένα σύντομο μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια συνετή απόφαση».