Η Γαλλία σε κλοιό απεργών, τρομοκρατίας και χούλιγκαν

ΦΩΤΟ: THE SUN

ΦΩΤΟ: THE SUN

Στον κλοιό των συνεχιζόμενων απεργιών, της τρομοκρατικής απειλής και των Ευρωπαίων χούλιγκαν που δίνουν ραντεβού στο EURO για να λύσουν τις διαφορές τους βρίσκεται εγκλωβισμένη η Γαλλία -όπου, παράλληλα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ εδώ και επτά μήνες. Ο συνδυασμός δε αυτός ανεβάζει το θερμόμετρο στα ύψη και καθιστά πιο πιθανό ένα «ατύχημα» σε οποιοδήποτε επίπεδο, το οποίο θα κλιμακώσει την ένταση και θα προκαλέσει γενικευμένη κοινωνική έκρηξη. Κι αυτό, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία αποδοκιμάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και μοιάζει ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε πρόσκληση.

Ειδικά η χθεσινή μέρα ήταν μια από τις πιο επικίνδυνες που έχει ζήσει η χώρα εδώ και πολλούς μήνες. Το ξημέρωμα βρήκε τους Γάλλους αντιμέτωπους με μία ακόμη τρομοκρατική -όπως δήλωσε και ο Φρανσουά Ολάντ- επίθεση η οποία σημειώθηκε σε προάστιο του Παρισιού, με θύματα ένα αξιωματικό της αστυνομίας και την επίσης αστυνομικό σύζυγό του. Ο δράστης, ένας 25χρονος Γάλλος μαροκινής καταγωγής, αφού πρώτα μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον άνδρα έξω από το σπίτι του, στη συνέχεια πήρε όμηρο τη σύζυγο και το τρίχρονο παιδί τους. Όταν δε οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στην οικία, σκοτώνοντας και τον ίδιο, βρήκαν νεκρή και τη γυναίκα και το παιδί σώο, αλλά σε κατάσταση σοκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λαροσί Αμπαλά φέρεται να έχει μαγνητοσκοπήσει ένα μέρος της επίθεσης και να έχει αναρτήσει το σχετικό βίντεο στο Facebook, συνοδεύοντάς το με τη φράση «οι αγώνες του EURO θα είναι ένα νεκροταφείο». Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες που υπήρχαν χθες το βράδυ, βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές, ενώ στη διάρκεια των σύντομων διαπραγματεύσεων με τους αστυνομικούς, φέρεται να τους είπε ότι ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάτι, προς τους απανταχού τζιχαντιστές «να σκοτώσουν τους άπιστους στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους».

Λίγες ώρες αργότερα, η γαλλική πρωτεύουσα ζούσε στον ρυθμό των εκατοντάδων χιλιάδων (κάποιοι έκαναν λόγο και για ένα εκατομμύριο) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της CGT και της FO, των δύο συνδικάτων τα οποία εμμένουν στη γραμμή της ρήξης με την κυβέρνηση. Περίπου 700 λεωφορεία μετέφεραν απεργούς από όλες τις γύρω περιοχές, ενώ για ακόμη μια φορά και παρά τις περίπου 130 προληπτικές προσαγωγές, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και νεαρούς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμοί. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην επικείμενη συνάντηση του επικεφαλής της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες, με την υπουργό Εργασίας, Μιριάμ ελ-Κόμρι, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή και θα είναι η πρώτη από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Κρίσιμη συνάντηση 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως από εκεί ενδέχεται να προκύψει κάποια διέξοδος, μετά και την επιτυχημένη επίδειξη δύναμης που έκαναν χθες τα συνδικάτα. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς να δώσει κάτι όσον αφορά στον επίμαχο νόμο για τα εργασιακά.

Ποινή στη Ρωσία 

Τέλος, στο μέτωπο του ποδοσφαίρου και των βίαιων επεισοδίων που το έχουν σημαδέψει στις πρώτες μέρες διεξαγωγής του EURO, το Παρίσι και η UEFA προσπαθούν να απαντήσουν με πυγμή -η οποία πάντως, για την ώρα, στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά κατά των Ρώσων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχές προχώρησαν στην απέλαση 29 πολιτών της χώρας αυτής, ενώ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία επέβαλε στην εθνική ομάδα ποινή αποκλεισμού από τη συνέχεια της διοργάνωσης με αναστολή -η οποία θα πάψει αυτομάτως να ισχύει, εάν προκληθεί οποιοδήποτε επεισόδιο εντός των γηπέδων σε αγώνα της Ρωσίας.

Πηγή: Ημερησία