Οι Γερμανοί φέρνουν δικά τους ταχυδρομικά ταμιευτήρια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι βλέψεις των Γερμανών για να ιδρύσουν στην Ελλάδα υποκαταστήματα των δικών τους ταχυδρομικών ταμιευτηρίων δεν είναι καινούργια. Όμως επανέρχεται και πάλι και μάλιστα έντονα από τους φίλους μας Γερμανούς.

Στις αρχές της εβδομάδας συναντήθηκαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος  με τους Niclaus Bergmann, διευθυντή του «Sparkassenstiftung» και Georg Fahrenschon, πρόεδρο του «Deutscher Sparkassen und Giroveband», οι οποίοι επανέφεραν το σχέδιο των Γερμανών για τη λειτουργία και ανάπτυξη στην ελληνική αγορά τοπικών ταχυδρομικών ταμιευτηρίων. Προτείνουν μάλιστα ακόμα και την απορρόφηση των συνεταιριστικών τραπεζών, που με τόσο πάθος προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ως αντίποδα στις συστημικές τράπεζες. Η συζήτηση έχει και θετκά και αρνητικά. Αφ’ ενός την ώθηση που θα δοθεί στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στους κινδύνους για τα «λεφτά των Eλλήνων» που θα φεύγουν στο εξωτερικό, για το κλείσιμο των συνεταιριστικών, για την αφαίμαξη των άλλων τραπεζών και επί της ουσίας την εξυπηρέτηση γερμανικών στόχων και πολυεθνικών.

Ελλάδα και Γερμανία, συμφωνούν στο ότι η Ευρωζώνη και η E.E δεν χρειάζονται μόνον έναν ενιαίο χώρο κεφαλαιαγορών, αλλά και μικρές τράπεζες είτε συνεταιριστικές είτε ειδικού σκοπού, ως καταλληλότερες να εξυπηρετήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι καινούργια ιστορία. Το γερμανικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για πρώτη φορά όταν μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Tράπεζας. Οι Γερμανοί είδαν το κενό που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν μέσω των Sparkassen. Το σχέδιο του Bερολίνου, που είχαν συζητήσει ο Aντώνης Σαμαράς με τον Γερμανό «τσάρο» της οικονομίας, είχε στόχο από το 2014 να λειτουργούν στην ελληνική περιφέρεια μικρές τοπικές γερμανικές τράπεζες, με σκοπό να βοηθήσουν με χρηματοδοτήσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να παρέχουν μικρά δάνεια σε ιδιώτες, επαγγελματίες ή ακόμη και σε MμEπιχειρήσεις. Πρότυπο αυτών θα ήταν τα τοπικά ταχυδρομικά ταμιευτήρια όπως τα Sparkassen με το (τότε) υπουργείο Οικονομικών και την Tράπεζα της Eλλάδος να συμφωνούν με το αίτημα της γερμανικής πλευράς.

Τι συμβαίνει στη πραγματικότητα; Αφού πρώτα ακύρωσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, φέρνουν τώρα τα γερμανικά ταχυδρομικά  ταμιευτήρια. Ο σκοπός τους είναι να πάρουν το χρήμα που απέμεινε στον Έλληνα φορολογούμενο και καταθέτη. Γιατί οι Έλληνες έχουν ήδη χάσει την εμπιστοσύνη τους στις εγχώριες τράπεζες και δημιούργησαν μεγάλο κενό στην ελληνική πολιτεία. Φέρνουν λοιπόν οι Γερμανοί τις δικές τους τράπεζες και τα δικά τους ταχυδρομικά ταμιευτήρια για να ξαναρθούν στην Ελλάδα οι καταθέσεις που βγήκαν στο εξωτερικό. Οι λίστες με τους φοροφυγάδες τι θα γίνουν άραγε; Τι θα γίνει με τα εκατομμύρια που έχουν ήδη βγει στο εξωτερικό; Οι Έλληνες που έβγαλαν παράνομα τα λεφτά τους σε γερμανικές τράπεζες, στο φορολογικό παράδεισο της Γερμανίας, τώρα θα μπορούν να τα φέρουν ξανά νόμιμα στην Ελλάδα ως καταθέτες των γερμανικών τραπεζών που θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Και είναι πλέον πολύ αμφίβολο αν θα πάρει ποτέ φόρους το ελληνικό δημόσιο από αυτά τα χρήματα. Άρα όσοι έβγαλαν παράνομα τα χρήματά τους στο εξωτερικό θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν δουλειές και στην Ελλάδα νόμιμα πλέον, αφού θα έχουν ξεπλύνει τα χρήματά τους στο πλυντήριο των γερμανικών τραπεζών.

Οι καταθέτες δε που έχουν κρυμμένα σε στρώματα και μαξιλαροθήκες περίπου 40 δις ευρώ, που οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους για να τα καταθέσουν σ’ αυτές, δεν υπάρχει περίπτωση να δουν αυτά τα χρήματα. Ο Έλληνας καταθέτης θα προτιμήσει να τα βάλει σε μια τράπεζα που προέρχεται από μια ισχυρή οικονομία, παρά να τα δώσει στις ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να ξαναγίνουν υγιείς. Έτσι λοιπόν, οι Γερμανοί δεν θα πάρουν μόνο τα χρήματα που έχουν ήδη βγει παράνομα στο εξωτερικό, θα πάρουν και όλα τα νέα δάνεια, όσων θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα δουλειά, αλλά και τα 40 δις που οι Έλληνες έχουν ακόμα κρυμμένα σε σπίτια και θυρίδες. Κι ας διατείνονται οι ελληνικές τράπεζες ότι θα ισχυροποιηθούν και θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών.