Η Google εκ νέου στο στόχαστρο της Κομισιόν

ΦΩΤΟ: REUTERS/ DADO RUVIC

ΦΩΤΟ: REUTERS/ DADO RUVIC

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να αυξάνει την πίεση προς τη Google, λίγο καιρό μετά τις κατηγορίες της προς τον αμερικανικό κολοσσό για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του Android.

Τώρα, η Κομισιόν κατηγορεί την εταιρεία ότι καταχράται την κυριαρχία της στον χώρο των online αγορών, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό και ότι εμποδίζει ιστοσελίδες από το να δείχνουν διαφημίσεις από τους ανταγωνιστές της. Ακόμη – όπως αναφέρει το BBC – επεκτείνονται και ενισχύονται οι κατηγορίες σε βάρος του αμερικανικού γίγαντα της τεχνολογίας ότι ευνοεί τις δικές της comparison shopping υπηρεσίες στα search results.

Κατά τη Μαργκρίτ Βεστάγκερ, Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, η Google δεν έχει το δικαίωμα να δρα με τρόπο που περιορίζει τους ανταγωνιστές της και να «αρνείται σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία στον ανταγωνισμό και την καινοτομία».

Από πλευράς του, εκπρόσωπος της Google δήλωσε πως «οι καινοτομίες των προϊόντων μας και οι βελτιώσεις σε αυτά έχουν αυξήσει τις επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και προωθούν τον ανταγωνισμό. Θα εξετάσουμε τα αναθεωρημένα επιχειρήματα της Κομισιόν και θα δώσουμε εκτενή απάντηση μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».

Σύμφωνα με το Reuters, οι κινήσεις των αρμοδίων αρχών της Ε.Ε. εναντίον της Google, καθώς και οι έρευνες πάνω σε άλλες αμερικανικές πολυεθνικές για φορολογικά ζητήματα και θέματα προσωπικών δεδομένων, έχουν προκαλέσει την ενόχληση της Ουάσινγκτον, με τον πρόεδρο Ομπάμα να κατηγορεί μέσα στο 2015 την Ευρώπη για τάσεις προς τον προστατευτισμό. Σημειώνεται πως τα προγράμματα AdWords και AdSense της Google είναι στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν από το 2010, μετά από παράπονα ανταγωνιστών για αθέμιτες πρακτικές και περιορισμούς.