Η ιστορία της πόλης ζωντανεύει στους τοίχους του «Ιπποκράτειου»

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης «ζωντανεύει» στους τοίχους ενός νοσοκομείου μέσα από αντίγραφα παλιών χαρτών και σπάνιων χαρακτικών. Οι τοίχοι της Δ' Παθολογικής του «Ιπποκρατείου» θυμίζουν περισσότερο μικρή γκαλερί παρά νοσοκομείο, χάρη σε μια πρωτοβουλία του προέδρου του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, καθηγητή Παθολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου. Οι ασθενείς και οι επισκέπτες αντί για τους αδιάφορους και παγωμένους τοίχους μιας κλινικής αντικρίζουν πλέον τις «Μαγεμένες», τον Λευκό Πύργο και το περιτοίχισμά του, τμήμα του ανατολικού τείχους της Θεσσαλονίκης, μια άποψη της πόλης από τη θάλασσα και άλλα πολλά.

«Συνήθως στους τοίχους των νοσοκομείων δεν υπάρχει τίποτα ή υπάρχουν αναρτημένες αφίσες που είναι αδιάφορες για τους ασθενείς και τους επισκέπτες. 

» Η σκέψη ήταν να γίνει κάτι που να ομορφύνει τους τοίχους της Κλινικής και ταυτόχρονα να έχει και παιδευτικό χαρακτήρα. Επειδή έχω μια συλλογή παλιών χαρτών κι επειδή είμαστε μια ομάδα συλλεκτών που δραστηριοποιούμαστε στη Βόρεια Ελλάδα σκέφτηκα να αναρτήσουμε αντίγραφα των έργων που έχουμε στις συλλογές μας στους τοίχους της πρόσφατα ανακαινισμένης Δ' Παθολογικής Κλινικής» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαρύφαλλος.

Τα χαρακτικά και οι χάρτες προέρχονται από σπάνιες συλλογές γνωστών συλλεκτών της πόλης, όπως του κ. Γαρύφαλλου, του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κώστα Σταμάτη, του δικηγόρου Γιώργου Πατιερίδη, του κτηνιάτρου Σάββα Δεμερτζή και του επιχειρηματία, Άγγελου Παπαϊωάννου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ