Η Κ. Μακεδονία μετρά ήδη 235.000 απόρους -Πρόγραμμα ανακούφισης από τη φτώχεια

Τρόφιμα, συσκευασμένα γεύματα, ρουχισμό, παιδικά και βρεφικά είδη, καθώς και συνοδευτικές δράσεις-υπηρεσίες για παιδιά, όπως κοινωνικά φροντιστήρια, περιλαμβάνει το νέο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας για άπορους και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Από το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν συνολικά 165.000 οικογένειες, στις οποίες θα παρασχεθεί και συμβουλευτική-ψυχολογική στήριξη.

 

Οι δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2015 μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Επισιτιστική και βασική υλική υποδομή προς τους απόρους», που χρηματοδοτείται με 330 εκατ. ευρώ από το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας και το οποίο παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζίτζικώστα. Για την υλοποίηση του ενώνουν τις δυνάμεις τους όλοι οι φορείς, υπουργείο Εργασίας, περιφέρειες, δήμοι και εκκλησία, και στόχος είναι μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε προτάσεις.

«Εξασφαλίσαμε 330 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, για να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους με παροχή των βασικών αγαθών. Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με τη θεσμική συνεργασία του δημοσίου, της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών. Η κοινωνική σύμπραξη, θεσμική έκφραση της συνευθύνης και της συνέργειας όλων, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων με διαφάνεια», τόνισε από το βήμα της χθεσινής εκδήλωσης ο κ. Κεγκέρογλου.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο πρόγραμμα που αφορά το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, τονίζοντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 23.903 αιτήσεις, ενώ εντός των ημερών αναμένεται η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης στους δικαιούχους, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και η διασταύρωση στοιχείων».

235.000 ΑΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

Την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, ώστε το πρόγράμμα να ενεργοποιηθεί ταχύτατα, καθώς οι ανάγκες στην Κεντρική Μακεδονία είναι αυξημένες, επισήμανε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Τόνισε ότι το ποσοστό των ανέργων στην ΠΚΜ ξεπερνά το 30% και διπλασιάζεται στους νέους, αγγίζοντας το 60%, ενώ 235.000 συμπολίτες μας χαρακτηρίζονται άποροι και ευάλωτοι, ενώ 15.000 σιτίζονται καθημερινά σε συσσίτια εκκλησιών, δήμων και φιλόπτωχων συλλόγων.

«Αρχίζουμε έγκαιρα και στοχευμένα την προετοιμασία για τη διαβούλευση. Για μας αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση η αρωγή προς τους συμπολίτες που έχουν την ανάγκη μας. Σε μία περίοδο κατά την οποία δυστυχώς οι ευάλωτοι κοινωνικά συμπολίτες μας πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της παρατεταμένης και σφοδρής κρίσης αναπτύσσουμε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους του νεοσύστατου Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους, που συνιστά σημαντικό εργαλείο τόσο για τη χώρα όσο και για την περιφέρειά μας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος έθεσε επίσης στον υφυπουργό Εργασίας το πολύ σημαντικό ζήτημα των συμπράξεων. Είναι κρίσιμο, όπως είπε, για την περιφέρεια να συμμετάσχει σε περισσότερα από ένα σχήματα, σε στο χευμένες συμπράξεις στις περιφερειακές ενότητες, όπου οι ανάγκες κοινωνικής πολιτικής είναι διαφοροποιημένες. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι η διοίκηση της ΠΚΜ ανοίγει μία «κοινωνική ομπρέλα» με δράσεις αλληλεγγύης για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

«Αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, προκειμένου να οικοδομήσουμε μία σύγχρονη και πρωτίστως ανθρώπινη περιφέρεια», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Παιδική φτώχεια Ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της καταγραφής που διενεργεί ο Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με τα οποία ολοένα και περισσότερες οικογένειες αναζητούν καταφύγιο σε ιδρυματικές δομές για τη σίτιση των παιδιών τους.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο βοηθός του Συνηγόρου Γιώργος Μόσχος το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι απειλητικό, καθώς το ποσοστό των ανήλικων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό προσεγγίζει το 40%. Στο κλίμα αυτό πολλοί είναι πλέον οι γονείς που απευθύνονται σε ιδρύματα, δηλώνοντας αδυναμία να θρέψουν τα παιδιά τους, και ζητούν ακόμη και φιλοξενία με διανυκτέρευση. «Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην απομακρύνονται από την οικογένεια για λόγους φτώχειας.

 

Πρέπει να ενεργοποιήσουμε άλλους μηχανισμούς υποστήριξης της οικογένειας που αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά και να ενισχυθεί ο θεσμός της αναδοχής, ώστε τα παιδιά να ζουν μέσα σε περιβάλλον οικογενειακό, αντί να προτάσσουμε την ιδρυματική μεταχείριση», σημείωσε ο κ. Μόσχος.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακδονία

 

Δείτε επίσης:

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει δράσεις για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες