Η κάλπη της διαπλοκής…

Η χώρα μπήκε στη τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Οι θρασύτατοι πολιτικοί έχουν πάλι υποκριτικά στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τους πολίτες.

Είναι πραγματικά εμετικό να βλέπεις πολιτικούς, οι οποίοι τόσα χρόνια ζούσαν μέσα στο ‘χρυσό κλουβί’ τους να επιχειρούν μία… επικοινωνία με τον απλό, ταπεινό και φτωχοποιημένο λαό. Ακόμη υποστηρίζουν ότι έχουν…  όραμα για τον τόπο. Μόνο που οι έλληνες πολίτες, έχουν αντιληφθεί πλέον ποιο είναι το όραμα των πολιτικών: να βυθίζουν ακόμη περισσότερο την οικονομία και να οδηγούν στην απόγνωση πιο πολλούς έλληνες. Αλήθεια, που πήγαν οι «μεγάλες» και «σημαντικές» δηλώσεις τάχα ανταρτών βουλευτών, οι οποίοι δεν θα υπέκυπταν στις πιέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων; Τελικά, έσκυβαν το κεφάλι και έλεγαν ένα σιγανό «ΝΑΙ» στις ψηφοφορίες για τα επαχθή νομοσχέδια και τροπολογίες. Δεν έχουν καν τη τσίπα να κυκλοφορήσουν στον δρόμο.
 
Παρ’ όλα αυτά, οι 300 της Βουλής έχουν το θράσος να ζητούν τη ψήφο των πολιτών και χωρίς ντροπή τους κοιτούν στα μάτια, αδιαφορώντας για την ανεργία, την ανέχεια και τη πείνα που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά ελληνικά σπίτια. Το μόνο που πραγματικά τους νοιάζει είναι να παραμείνουν κλεισμένοι στο αποστειρωμένο κτίριο της Βουλής και να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις υψηλές αμοιβές τους.
 
Στο μεταξύ, οι φετινές κάλπες θα έχουν ως κοινό παρονομαστή τη διαπλοκή. Κι αυτό γιατί, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τις κάνουλες ροής του «μαύρου χρήματος». Αύριο, συζητείται στη βουλή τροπολογία με την οποία αίρονται όλοι οι περιορισμοί για εμφανίσεις σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα των επικεφαλής των συνδυασμών σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος έχει το χρήμα μπορεί να βγάζει το πρόσωπο του νυχθημερόν σε κάποιο κανάλι. Επίσης, σημαίνει ότι η πολιτική περνά πλέον στα χέρια των ιδιοκτητών ΜΜΕ, οι οποίοι ανάλογα με τα συμφέροντά τους θα αβαντάρουν συγκεκριμένους υποψήφιους.
 
Η τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Γ. Μιχελάκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Γ.Στουρνάρας και η οποία κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, προβλέπει: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των τριάντα ημερών οι επικεφαλής των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών επιτρέπεται να εμφανίζονται σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες υπό οποιαδήποτε μορφή χωρίς περιορισμό εμφανίσεων».
 
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η διάταξη θεωρητικά επιτρέπει σε περίπου 130 υποψήφιους περιφερειάρχες και 1.700 υποψήφιους δημάρχους να βγαίνουν σε όλα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα της χώρας, όσες φορές μπορούν, δηλαδή, όσες φορές επιθυμεί ο ιδιοκτήτης και τα επιτελεία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, στα δελτία ειδήσεων, στα πάνελ, στις θεματικές εκπομπές, στα κοσμικά, στα αθλητικά κ.ο.κ.
 
«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά, που θα περάσει στην Ιστορία ως η πλέον απροσχημάτιστη κυβέρνηση διαηλοκής που γνώρισε ο τόπος, επιχειρεί τώρα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση να παραδώσει όλους τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς στις εξωθεσμικές και αμείλικτες πιέσεις των πάσης φύσεων εκβιαστών. Πρόκειται για μια ρύθμιση με την οποία θα θριαμβεύσει το μαύρο πολιτικό χρήμα και καταλύεται η φιλοσοφία του νόμου 38/70 που ψήφισε ομόθυμα η τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
 

Του Άγγελου Αγγελίδη,

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr