Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο επίκεντρο του συμβούλιου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

ΦΩΤΟ: EPA

ΦΩΤΟ: EPA

Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους με όλα τα μέσα, διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, στη σκιά των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι.

«Μπορεί να ήταν η Γαλλία που χτυπήθηκε, αλλά το γεγονός άγγιξε όλη την Ευρώπη. Απαντάμε μαζί στην επίθεση κατά των κοινών αρχών μας, της ελευθερίας και της ανεκτικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ που εκπροσωπεί τη Γαλλία στη σημερινή συνεδρίαση.

Όπως είπε, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις «για την ανταλλαγή των πληροφοριών, αστυνομικών και δικαστικών, για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό εδαφος, για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την ενδυνάμωση του ελέγχου των εξωτερικών και ορισμένες φορές και των εσωτερικών συνόρων».

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο κ. Ντεζίρ αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των χωρών της συμμαχίας έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Συρία, αλλά και στην ανάγκη για εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Σε αυτήν την ανάγκη μιας «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία επικεντρώθηκε και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία και τόνισε πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην τρομοκρατία περιλαμβάνει «διπλωματικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά στοιχεία».

Ωστόσο, συνέχισε η ίδια, το βασικό στοιχείο είναι «η διπλωματία και η πολιτική». Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως σε αυτό το «πεδίο» θα «ηττηθεί τελικά το Ισλαμικό Κράτος», καθώς μια «πολιτική μετάβαση» στη Συρία αποτελεί την «καλύτερη δυνατή λύση». «Δεν είμαστε όμως ακόμα κοντά σε κάτι τέτοιο», αναγνώρισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η Ευρώπη ενωμένη, θα τα καταφέρει».

Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς επεσήμανε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές έτσι ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και να εξαρθρωθρούν τα κυκλώματα των φανατικών που ζουν στην Ευρώπη.

Τέλος, ο προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να συνδέεται η «μετανάστευση» με την «τρομοκρατία».

Πηγή: ΑΜΠΕ