Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μ αυτόν τον παράδοξο τίτλο, που γίνεται ακόμη παραδοξότερος αφού ανήκει στον συγγραφέα Θοδωρή Πιερράτο, υπεύθυνο του ΕΚΘΕ Ευόσμου περιγράφεται η συχνή αντιμετώπιση των μαθητών απέναντι στο μάθημα της Φυσικής.

Ένα μάθημα, που όπως λέει ο συγγραφέας του βιβλίου «είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά του Δημοτικού καθώς τότε είναι περισσότερο βιωματικό, γίνεται όμως συχνά βαρετό, κουραστικό στις επόμενες τάξεις»

Στο εφηβικό μυθιστόρημα «Καταραμένη Φυσική» ο 16χρονος ήρωας ανακαλύπτει τον κόσμο της Επιστήμης που μέχρι πριν λίγο καιρό του φαινόταν εκνευριστική και αδιάφορη, μέσα από τον πατέρα μιας φίλης του, έναν άνθρωπο που θα τον …μυήσει τελικά (και μαζί μ αυτόν τους αναγνώστες του βιβλίου) στον κόσμο της Φυσικής και της Κοσμολογίας.

Ο Θοδωρής Πιερράτος με 15χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ,με διδακτορικό δίπλωμα στη διδακτική της Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και με τη θέση του ως Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών , τονίζει πως το βιωματικό μάθημα και τα πειράματα φυσικής με απλά υλικά, μπορούν να εκτοξεύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για το μάθημα.

Προφανώς αυτόν τον στόχο έχει και το βιβλίο του «Καταραμένη Φυσική» που απευθύνεται στους εφήβους …κάθε ηλικίας

Βραβευμένος εκπαιδευτικός    

Ο Θοδωρής Πιερράτος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1969. Έχει σπουδάσει Φυσική και έχει διδακτορικό δίπλωμα στη διδακτική της Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 2003 και από το 2012 είναι Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ευόσμου. Από τον Οκτώβριο του 2016 διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Αστρονομία, Αστροφυσική και Κοσμολογία στην Εκπαίδευση. Έχει βραβευτεί σε διάφορους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς Αστρονομίας, με κορυφαία διάκριση την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) “Take your classroom into space”, το 2009. Το πείραμα που σχεδίασε με τους μαθητές του πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Προσκεκλημένος από την ESA έχει συμμετάσχει, για πολλά χρόνια, σε επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη. Η “Καταραμένη Φυσική!” αποτελεί το πρώτο απότοκο της συγγραφικής του δραστηριότητας. Αφορμή η διάθεσή του να συστήσει τις έφηβες κόρες του με τον συναρπαστικό κόσμο της Επιστήμης, αλλά και να υποστηρίξει ότι η Φυσική άδικα θεωρείται ως βαρετή, αδιάφορη και κατάλληλη μόνο για ιδιαίτερα έξυπνους ανθρώπους.

 Ένα βιβλίο με …ανατροπές, πειράματα με απλά υλικά…οπουδήποτε, θέατρο, λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, τεχνολογία , η καθημερινότητά μας εμπεριέχει την επιστήμη. Το ζητούμενο είναι πλέον να την εμπεριέχει και το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα , με τρόπους βιωματικούς, με στόχο τη γνώση σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία, ή δυνατόν (ευσεβής πόθος) με αποστάσεις από σκοπιμότητες, ανταγωνισμούς, καταμετρημένα κέρδη…