Η καταιγίδα Φρανκ σαρώνει το βόρειο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου

ΦΩΤΟ: REUTERS/DARREN STAPLES/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/DARREN STAPLES/ΑΡΧΕΙΟΥ

Καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν το βόρειο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η κακοκαιρία είχε αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι χιλιάδες κατοικίες και πολλοί πολίτες να αναγκαστούν να απομακρυνθούν με βάρκες από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, στην τρίτη μεγάλη καταιγίδα που πλήττει την περιοχή μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι η Μ. Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή περίοδο ακραίων καιρικών φαινομένων και πλημμυρών τον Δεκέμβριο και οικονομικοί σύμβουλοι της PwC προειδοποιούν ότι το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Φρανκ από την χώρα αναμένεται να αυξήσει το συνολικό κόστος της κακοκαιρίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η νέα καταιγίδα σαρώνει το βόρειο τμήμα της Αγγλίας, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με τις αρχές να εκδίδουν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Ένα ελικόπτερο Σινούκ χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει σακιά με άμμο. Στο Ταντκάστερ στο βόρειο Γιόρκσιρ το βράδυ της Τρίτης ένα τμήμα πέτρινης γέφυρας που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα κατέρρευσε.

«Ο καιρός παραμένει σε τεράστιο βαθμό γεμάτος προκλήσεις, καθώς περαιτέρω βροχοπτώσεις απειλούν να προκαλέσουν περαιτέρω πλημμύρες στην Κάμπρια και το Γιόρκσιρ σήμερα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», δήλωσε ο Κρεγκ Γουλχάουζ της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Περίπου 6.700 οικίες πλημμύρισαν στη βόρεια Αγγλία την περασμένη εβδομάδα ενώ η στάθμη των υδάτων των ποταμών ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ και τρεις προειδοποιήσεις για σφοδρές πλημμύρες παραμένουν σε ισχύ, κάτι που σημαίνει πως υφίσταται ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Στη Βόρεια Ιρλανδία (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και στην Ιρλανδία, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στη Σκωτία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πολίτες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην πόλη Μπάλατερ με σωστικές λέμβους.