Οι μαμάδες που δεν αφήνουν τις κόρες τους να φορέσουν τίποτα ροζ

mama-paidi

Κάνοντας βόλτα σε ένα πολυκατάστημα, στο τμήμα των ρούχων η 30χρονη Annie Ridout αισθάνθηκε το τράβηγμα του χεριού της από την δίχρονη κόρη της η οποία είδε ένα μαγιό. Ξέρει βέβαια ότι όσο και να κλάψει δεν πρόκειται να το αγοράσει. Για ποιο λόγο; Γιατί είναι ένα ροζ μαγιό και δεν έχει καμία θέση στο σπίτι της Annie.

Η Daily Mail παρουσιάζει μαμάδες, όπως η Annie οι οποίες θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά με «ουδέτερο φύλο» και η αποστροφή τους για τη θηλυκότητα δεν περιορίζεται μόνο στο ροζ χρώμα. Η Annie δεν έχει αγοράσει ποτέ στην κόρη της ένα φόρεμα, μια κούκλα ή ένα περιοδικό με πριγκίπισσες. Αντ’ αυτού έχει μια ντουλάπα με unisex ρούχα και ένα κουτί με παιχνίδια όπως αυτοκινητάκια ή άλλα παιχνίδια με κύβους. Σύμφωνα με την ίδια η ανατροφή των παιδιών με ουδέτερο φύλο είναι μια προώθηση της ισότητας διότι δεν αναγνωρίζει τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων.

Ωστόσο για ορισμένες μητέρες που ακολουθούν αυτή την τακτική, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολο απ’ ο,τι αναμενόταν καθώς σύμφωνα με ειδικούς τα αγόρια και τα κορίτσια είναι βιολογικά προδιατεθειμένα να συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή για παράδειγμα μερικές φορές τα μικρά κορίτσια θέλουν να παίξουν με τις κούκλες και να προσποιούνται ότι είναι πριγκίπισσες. Η Annie υποστηρίζει ότι όταν βλέπει την κόρη της να ετοιμάζεται να φορέσει κάτι ροζ ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει τον έλεγχο και ακόμη και όταν γεννήθηκε, ο,τι ροζ δώρο της είχαν πάρει το χάρισε σε φιλανθρωπίες. «Είχα καταστήσει σαφές σε όλους εγώ δεν θέλω ροζ ρούχα, αλλά φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν», λέει η ίδια και προσθέτει ότι ήθελε να αποφύγει την επιβολή στερεοτύπων για την κόρη της.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια όπως και άλλες μαμάδες που ασπάζονται την ίδια άποψη με αυτήν, δεν επιλέγουν φορέματα για τις κόρες τους, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα δικά τους ρούχα. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την ίδια γιατί στην ενήλικη ζωή μπορεί κανείς να διερευνήσει το φύλο του. Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι ίσως αυτές οι απαγορεύσεις οδηγήσουν τα παιδιά σε μεγαλύτερα ξεσπάσματα, η Annie και οι άλλες μητέρες δεν δείχνουν διατεθειμένες να αναθρέψουν τις κόρες τους με διαφορετικό τρόπο.