Η Μέρκελ υπέρ της αποστολής όπλων στους Κούρδους του Ιράκ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής της, η οποία σπάει ένα ταμπού στη μεταπολεμική Ιστορία της Γερμανίας, να στείλει όπλα στους Κούρδους οι οποίοι μάχονται εναντίον των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές αυτοί αποτελούν μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια τόσο της χώρας της, όσο και της Ευρώπης στο σύνολό της.

 

«Η αποσταθεροποίηση μιας ολόκληρης περιοχής (…) επηρεάζει τη Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον της ομοσπονδιακής Βουλής, της Μπούντεσταγκ, η οποία διεξάγει μια ειδική συνεδρίαση μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα στείλει χιλιάδες όπλα, ανάμεσά τους επιθετικά τουφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες και αντιαρματικούς πυραύλους, στο Ιράκ.

 

«Κυρίες και κύριοι, όταν τρομοκράτες καταλαμβάνουν μια τεράστια περιοχή και δίνουν στους εαυτούς τους και σε άλλους φανατικούς μια βάση για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες, τότε εγείρεται κίνδυνος για εμάς, τότε η ασφάλειά μας επηρεάζεται», πρόσθεσε η καγκελάριος.

 

Η Γερμανία δεν αποστέλλει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες ούτε εμπλέκεται σε διεθνείς συρράξεις, στο πλαίσιο της ειρηνιστικής πολιτικής που άσκησε μεταπολεμικά. Η κυβέρνηση αποκάλεσε «εξαίρεση» την απόφασή της να οπλίσει τους Κούρδους.

 

«Καμιά σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί μόνον διά της στρατιωτικής ισχύος», είπε η Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ. «Υπάρχουν όμως καταστάσεις όπου μόνο η στρατιωτική βοήθεια μπορεί να συμβάλει να εξασφαλιστεί μια πολιτική λύση».

 

«Κάθε σύγκρουση έχει τον δικό της χαρακτήρα», επισήμανε η καγκελάριος μιλώντας στους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς. Το Ισλαμικό Κράτος έχει διαπράξει «απίστευτες ακρότητες» τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε ακόμη η γερμανίδα καγκελάριος. «Ο,τιδήποτε δεν ταιριάζει στην δική τους άποψη, το εξαλείφουν με σκληρότητα».

 

«Καπηλεύονται μια θρησκεία με φρικτό τρόπο για να δικαιολογήσουν τους φόνους, τον τρόμο και την τυραννία», πρόσθεσε η ίδια. «Μπορεί να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή», επέμεινε, «και αυτό θα πλήξει τη Γερμανία».

 

Η Μέρκελ σημείωσε πως η κυβέρνησή της εξέτασε τους κινδύνους που ενέχει η αποστολή όπλων στο βόρειο Ιράκ, αλλά είπε πως αυτοί δεν μπορούν να συγκριθούν με τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση να μην σταλεί εξοπλισμός στους Κούρδους που πολεμούν για να σταματήσουν το ΙΚ.