Η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωση ενός διήμερου Συνεδρίου, στο οποίο μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες και υποψήφιοι διδάκτορες της Σχολής παρουσιάζουν εισηγήσεις σχετικά με μια κοινή, ευρύτερη θεματική ενότητα στην (ενιαία) επιστήμη του δικαίου. Κύριος στόχος της πετυχημένης αυτής πρωτοβουλίας είναι να παράσχει βήμα σε νέους επιστήμονες, προκειμένου να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους δημόσια, με διακλαδική και πολύπλευρη προσέγγιση της εκάστοτε θεματικής. Πέρα από τις συμβατικές μορφές διδασκαλίας και επικοινωνίας, αξιοποιούνται διαδραστικά μέσα και ενισχύεται ο γόνιμος διάλογος μεταξύ τους, καθώς και με τους Καθηγητές και τις Καθηγήτριες τους. Το φετινό, 5ο Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα «Κατάχρηση Δικαιώματος-Κατάχρηση Εξουσίας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Το αντικείμενο του Συνεδρίου είναι υψηλού κοινού ενδιαφέροντος για την ελληνική νομική κοινότητα, με διηνεκή σπουδαιότητα, θεωρητική και πρακτική. Σχετίζεται με την κατάχρηση εξουσίας, δηλαδή με ζητήματα που αφορούν αναμφίβολα στην ίδια την ποιότητα του έννομου βίου που μας ενώνει ως πολίτες. Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ καλεί προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες, Καθηγητές/Καθηγήτριες, αλλά και νομικούς που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα να παρακολουθήσουν το Συνέδριο, καθώς αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία συνένωσης του νομικού κόσμου της πόλης, προσφέροντας τη δυνατότητα προσέγγισης επιστημονικών θεμάτων, αλλά και ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ανέστης Πολυχρονίδης παρέστη στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε πρόσφατα η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Μάλιστα ο κ. Πολυχρονίδης συμμετείχε και στη συμβολική δενδροφύτευση 15 δένδρων που πραγματοποιήθηκε στο «Πάρκο 19ης Μαΐου» στην τοποθεσία «Βουναλάκι» του Ωραιοκάστρου. Στα δέντρα δόθηκαν ονόματα 15 πόλεων του Πόντου και ο κ. Πολυχρονίδης φύτεψε το δέντρο της Αργυρούπολης, από την περιοχή της οποίας κατάγονται οι παππούδες του οι οποίοι κατά τον ξεριζωμό τους από τις Αλησμόνητες Πατρίδες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα στο Δαούτ Μπαλί, σημερινό Παλαιόκαστρο. Ήταν από τις πρώτες οικογένειες προσφύγων, ενώ όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο αείμνηστος Αδάμ Τσακαλίδης το όνομα τής υπό ίδρυση κοινότητας του Ωραιοκάστρου δόθηκε μετά από πρόταση του συνονόματου παππού τού κ. Ανέστη Πολυχρονίδη. «Στο ‘’τραπέζι’’ είχαν πέσει πέντε-έξι προτάσεις. Ο καθένας ήθελε να δώσει στη νέα πατρίδα το όνομα τού χωριού του. Και ο παππούς μου, Ανέστης, πρότεινε τη ‘’χρυσή τομή’’, το ‘’ωραίο Κάστρο’’ που αποτελούσε το κοινό χαρακτηριστικό και σημείο αναφοράς για τα χωριά της Αργυρούπολης τα οποία, περιβάλλονταν από ένα όμορφο Κάστρο. Κι έτσι, ‘’γεννήθηκε’’ το Ωραιόκαστρο», σημειώνει ο κ. Πολυχρονίδης θυμίζοντας πως οι παππούδες του ήρθαν από την περιοχή της Μούζενας, της Τσιμεράς και του Χατς βόρεια της Αργυρούπολης.    

«Αποτελεί ιστορικό και εθνικό καθήκον να τιμούμε τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι έπεσαν θύματα της μανίας του τουρκικού εθνικισμού και της κεμαλικής βαρβαρότητας. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν από τις περιοχές τόσο του Πόντου όσο και της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και κατέφυγαν διωκόμενοι πρόσφυγες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Μεταξύ των περιοχών στις οποίες εγκαταστάθηκαν περιλαμβάνονται η σημερινή δημοτική ενότητα του Ωραιοκάστρου και η δημοτική ενότητα της Καλλιθέας με τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Μεσαίο, το Πετρωτό, και τον Μονόλοφο. Ήρθαν πρόσφυγες και με τη δύναμη της ψυχής τους, την εργατικότητα και τη θέλησή τους, ‘’ανάστησαν’’ τα χωριά φέρνοντας τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Μεγάλωσαν παιδιά και εγγόνια, πρόκοψαν, αλλά οι περισσότεροι έφυγαν από τη ζωή με τη νοσταλγία του τόπου στον οποίο γεννήθηκαν», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Πολυχρονίδης και πρόσθεσε: «Εμείς  τα εγγόνια τους, δεν ξεχνάμε τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Μέσα από τις διηγήσεις και τα ακούσματα κρατήσαμε ζωντανή τη μνήμη τους, διατηρούμε τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και τους στόχους και μεταφέροντάς τα από γενιά σε γενιά δένουμε το ‘’σήμερα’’ με την ιστορική μνήμη». Τέλος, ο κ. Πολυχρονίδης υπογράμμισε πως «η προσπάθεια για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα πρέπει να συνεχιστεί με ενότητα του ποντιακού στοιχείου και να ενταθεί έτσι ώστε να υπάρξει τουλάχιστον η ηθική δικαίωση των προγόνων μας». «Εμείς θα θυμόμαστε πάντοτε…», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πολυχρονίδης