Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι «εταιρίες τραμπούκων» δεν πρέπει να είναι…εισπρακτικές

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να υποκύπτετε στις πιέσεις των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιριών για δήθεν ρυθμίσεις και διακανονισμούς δανείων ή δήθεν άμεση εξόφληση; 

 

Το Radio1d.gr σας συμβουλεύει πώς να αποφύγετε τις παγίδες υπερχρέωσης. 
 

 

Δεν χαρίζουν δάνεια (ούτε κάστανα) οι τράπεζες. Απλά, ότι δεν μπορούν να εισπράξουν και δεν μπορούν δια νόμου προσποιούνται ότι το χαρίζουν. Για τα υπόλοιπα δάνεια, επιμένουν στις ρυθμίσεις και στους διακανονισμούς αλλά πρόκειται για παγίδα που στήνουν στους δανειολήπτες ώστε να τους αναγκάσουν να πληρώσουν παραπάνω από ότι θα πλήρωναν για την εξόφληση ενός δανείου. 

 

Οι τακτικές των τραπεζών είναι ολότελα παράνομες πλην όμως εδώ και χρόνια -μετά το ευρώ- βασανιζόμαστε καθημερινά υπό την μπότα ενός άτυπου καθεστώτος τραπεζοκρατίας με τις τράπεζες να μας έχουν φορτώσει τα σκάνδαλά τους, τα χρέη τους και τη συντήρηση του σαθρού συστήματός τους, λειτουργώντας ως σύγχρονα εκτελεστικά όργανα μιας Οικονομικής Χούντας, η οποία μας επιβλήθηκε από τους άρπαγες της διεθνούς κερδοσκοπίας. 

 

Το χρήμα αντί να πηγαίνει σε εκείνον που μοχθεί και παράγει, καταληγει σε αυτόν που τον εκμεταλλεύεται και στην περίπτωσή μας μιλάμε για golden boys and girls, διεφθαρμένους πολιτικούς -ήδη το ένα σκάνδαλο ξεσπά μετά το άλλο εντός ΣΥΡΙΖΑ και λαμβάνονται μέτρα εξάπλωσης των πελατειακών σχέσεων και του βαθέως κράτους που ζει παρασιτικά και στηρίζει την ελίτ των κλεπτοκρατών στη χώρα. Ολα είναι παράνομα κι όμως κράτος, εξουσία, κυβέρνηση, κερδοσκόποι όχι απλά επιτρέπουν να συμβαίνουν αλλά τα συναποφασίζουν πάντα με στόχο την οικονομική υποδούλωση του λαού της Ελλάδας. 

 

Ούτε ευρώ στις εισπρακτικές εταιρίες

 

Η τραπεζοκρατία έχει απλώσει τα δίχτυα της σε βάρος όλων των πολιτών δημιουργώντας το παρατραπεζικό δίκτυο των εισπρακτικών εταιριών που πλέον λειτουργούν ως τραμπούκοι γενικά για όποιον έχει οφειλές είτε στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δικηγόροι έχουν χτίσει βίλες, ουρανοξύστες, πολυτελή γραφεία ακόμη και σε αγροτικές περιοχές, όπου εργάζονται υπό ασαφείς συνθήκες δεκάδες υπάλληλοι που έπαψαν να διαφημίζουν τηλεφωνικώς προϊόντα και παρενοχλούν οφειλέτες για λογαριασμό των εκάστοτε πελατών των εταιριών, όπου εργάζονται.  

 

Πολύς κόσμος περίμενε από τη σημερινή κυβέρνηση να σταματήσει την έτσι κι αλλιώς παράνομη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών. Δια νόμου, οι εταιρίες αυτές δεν έχουν δικαίωμα να εισπράττουν για λογαριασμό άλλου και δεν είναι τίποτα περισσότερο από τραμπούκοι. 

 

Οι τηλεφωνικές οχλήσεις των εισπρακτικών εταιριών προβληματίζουν την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που επιδιώκει μεν να δράσει εντός του νόμου, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει λάβει καμία σχετική εντολή από την κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως.
 

Ωστόσο, καμία εισπρακτική εταιρία δεν έχει δικαίωμα να εισπράξει έστω ένα ευρώ από δανειολήπτη τράπεζας. 

 

Α) Σύμφωνα με τον ν. 3758/2009 οι εισπρακτικές ΔΕΝ μπορούν: 

α) να αγοράσουν (ΑΚ 513 επ.)ή να αναδεχτούν (ΑΚ 471 επ.) ή να διαχειριστούν (ΑΚ 876 επ.)! δάνεια από τις τράπεζες ή να χορηγήσουν οι ίδιες δάνεια (διότι δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες,  ούτε εταιρείες ειδικού σκοπού κλπ), 

β) δεν μπορούν να προβούν σε ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ πράξη εναντίον οφειλέτη που ασκείται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές,  όπως εξώδικα, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ! ή την συμμετοχή των σε πλειστηριασμούς!.

 

Β) Σύμφωνα με τον ν. 3758/2009 οι εισπρακτικές μπορούν ΜΟΝΟ: Να ενημερώνουν ΕΞΩΔΙΚΩΣ τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμα δάνεια (που έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα)

 

Γ) Απαγορεύεται από τράπεζα η εκχώρηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων προς είσπραξη, είτε προς τις Εισπρακτικές είτε προς άλλους τρίτους (ΑΚ 455 επ.).
 

Άλλοι σχετικοί νόμοι: 3156/2003 (ΦΕΚ Α` 157/25-6-2003) και 2844/2000 (ΦΕΚ Α` 220/12-10-2000).
Συμπέρασμα: 

α) Οι εισπρακτικές δεν μπορούν να γίνουν «δανειστές», δηλ. δεν μπορούν να πάρουν την θέση των τραπεζών απέναντι στους δανειστές, διότι  οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να τους εκχωρήσουν, ή πουλήσουν ή μεταβιβάσουν για διαχείριση δάνεια, διότι οι εισπρακτικές ΔΕΝ έχουν άδεια για χορήγηση ή διαχείρισης δανείων, εφόσον δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ (αρ.3 παρ.2 ν. 3758/2009).

Β) δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ περίπτωση δικαστικής διεκδίκησης δανείου, κατάσχεσης, πλειστ/σμού κλπ. από εισπρακτική εταιρεία, εσωτερικού ή εξωτερικού, εναντίον οφειλέτη. ΚΑΜΙΑ και ΠΟΤΕ.
 

Η ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ και η Eos-Matrix AE είναι ενδεικτικά δύο από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές εταιρίες που συνδέονται με τα τραπεζικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα. Εδρεύουν σε πολυτελείς νέες εγκαταστάσεις σε πολυσύχναστες λεωφόρους με λεφτά που δόθηκαν από το κράτος στις τράπεζες και προέρχονται από την υπερχρέωση και υπερφορολόγηση των πολιτών. 

 

Η ύπαρξη των εισπρακτικών εταιριών είναι σημεία των καιρών και σε βάρος της κοινωνίας. Ομως, εξακολουθούν να υπάρχουν. Οσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, τουλάχιστον…

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr