Η οδύσσεια μιας μετεγγραφής

Περισσότερα προβλήματα προκαλεί από όσα υποτίθεται ότι λύνει το θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια της χώρας.

 

Η θέσπιση των κοινωνικών κριτηρίων που ισχύει από φέτος μπορεί να λύνει ένα οξύ πρόβλημα για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αλλά εισάγει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού αδικεί τους εισαχθέντες των προηγούμενων ετών που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κ. Βαρβάρας Παπαγεωργίου που ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι 47 ετών και έχει ιατρική γνωμάτευση για αναπηρία σε ποσοστό 85%. Μεγαλώνει μόνη τα δύο παιδιά της, έναν γιο 20 ετών που σπουδάζει στο ΑΠΘ και μία κόρη 19 ετών, η οποία πέρασε το 2013 στην Παιδαγωγική σχολή της Αλεξανδρούπολης.

Όπως καταγγέλλει η κ. Παπαγεωργίου, η κόρη της έχει κάνει απλώς την εγγραφή στο τμήμα, επειδή η ίδια αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του παιδιού της σε άλλη πόλη και επί δύο χρόνια δεν παρακολουθεί μαθήματα. Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα, υπάρχουν και ζητήματα υγείας, αφού η 19χρονη φροντίζει τη μητέρα της που υποβάλλεται σε εγχειρήσεις.

Η οικογένεια πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για τα οικονομικά κριτήρια (το ετήσιο εισόδημά τους είναι αρκετά χαμηλότερο από το κατώτατο προβλεπόμενο όριο των 27.000 ευρώ για μια τριμελή οικογένεια), αλλά τα κοινωνικά κριτήρια ισχύουν μόνο για όσους εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο φέτος.

Έτσι, η αίτηση της 19χρονης απορρίφθηκε και η μητέρα της στις 16 Οκτωβρίου κατέθεσε ένσταση στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, με την οποία ζητά την αναδρομική ισχύ (για το 2013) των διατάξεων του νόμου που σχετίζονται με τα κοινωνικά κριτήρια και ισχύουν μόνο για τους εισαχθέντες του 2014.

“Αν και με βάση το νόμο το υπουργείο θα έπρεπε να είχε απαντήσει μέσα σε δύο μήνες, μέχρι στιγμής δεν έχουμε νεότερα ούτε καν την αιτιολογημένη άρνηοή τους”, λέει η κ. Παπαγεωργίου, η οποία έχει την υποστήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νοητική υστέρηση και του εθνικού συμβουλίου ατόμων με αναπηρία, δεδομένου ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά αφορά πολλές οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν.
 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

 

Ο νόμος για τη “μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών” προβλέπει ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δικαιούνται μετεγγραφής είναι:

 

α) Πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α’ 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν.3454/2006 (Α’ 75), καθώς και τέκνα των ανωτέρω πολυτέκνων, β) Γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα.

γ) Επιτυχόντες: γ.α.)Με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες ή στην ανώτατη σχολή παιδαγωγικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), καθώς και στις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

γ.β.) Ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα.

 

γ.γ.) Με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών, επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.
 

γ.δ.) Τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α 120).
 

γ.ε.) Πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος, δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα πανεπιστημίου, εφόσον πέτυχαν σε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, εφόσον πέτυχαν σε ΤΕΙ.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία