Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο για τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου

Προεκλογικό κυβερνητικό “πυροτέχνημα” στο πλαίσιο του… success story αποδείχθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- η πρόθεση της κυβέρνησης για ρύθμιση των δανείων που είχαν λάβει παλαιότερα με την εγγύηση του Δημοσίου χιλιάδες μεταποιητικές, γεωργικές και πτηνο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Όσοι γνώριζαν κρατούσαν “μικρό καλάθι”, ενώ υπήρχαν και οι ευκολόπιστοι που θεωρούσαν ότι ήρθε η ώρα για ρύθμιση του δανείου τους και μάλιστα με κυβερνητική απόφαση. Μόνο που οι ελπίδες των τελευταίων αποδείχθηκαν… φρούδες!

Η απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για «πάγωμα» για ένα χρόνο (από 31/12/2013 έως 31/12/2014) των δόσεων των προαναφερθέντων δανείων ήταν ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, αφού με τα κριτήρια που τέθηκαν αποκλείστηκε σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων. Δηλαδή, με απλά λόγια τέσσερα στα πέντε δάνεια έμειναν εκτός! Κι αυτό γιατί ένα από τα κριτήρια όριζε ότι η ρύθμιση δεν είναι εφικτή εάν οι επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μα, αυτό ακριβώς είναι το θέμα!!! Ποιος θα έμπαινε σε ρύθμιση αν δεν μπορούσε να πληρώσει; Λογικά, όσοι θα εκδήλωναν ενδιαφέρον θα ήταν πολίτες που είχαν πάρει δάνειο και μετά τη λαίλαπα της κρίσης, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ποιος ο λόγος να ενταχθείς στη ρύθμιση αν πληρώνεις κανονικά τη δόση σου;!

Παραμένει αναμφισβήτητο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών βαρύνεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές, γι’ αυτό και ζητούσαν μετ’ επιτάσεως από την κυβέρνηση ρύθμιση των δανείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ανακοίνωση για το «πάγωμα» των δόσεων για έναν χρόνο ήρθε στα μέσα Μαΐου (λίγες ημέρες πριν από τις διπλές εκλογές), χωρίς όμως επί της ουσίας να διευκολύνει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Η απόφαση-κοροϊδία προκάλεσε την αντίδραση των Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα -την οποία κοινοποίησαν στον πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς και βουλευτές- ζητούν αλλαγές καθώς «μένει εκτός ρύθμισης η συντριπτική πλειονότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων εξαιτίας των προϋποθέσεων και της διαδικασίας που θέτει». 

Η υποτιθέμενη ρύθμιση αφορά δάνεια 2,4 δισ. ευρώ τα οποία έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου σε 17-800 επιχειρήσεις, σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για δάνεια που είχαν χορηγηθεί τουλάχιστον πριν από μία πενταετία και αφορούσαν κυρίως γεωργικές και πτηνο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από θεομηνίες, αλλά και από άλλες αιτίες, όπως η «νόσος των πτηνών». Τα δάνεια έχουν χορηγηθεί σε 4.700 πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες, 8.900 πυρόπληκτους, 2.450 σεισμόπληκτους, αλλά και σε άλλες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορους νομούς της χώρας. Τα μεγαλύτερα ποσά δανείων αφορούν πυρόπληκτες επιχειρήσεις (443,7 εκατ.), εταιρείες διαφόρων κατηγοριών σε όλη τη χώρα (312 εκατ.), πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες (184,7 εκατ.), αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ημαθία (195,6 εκατ.), το Βόρειο Αιγαίο (100,3 εκατ.) κ.λπ.
Η κυβερνητική κοροϊδία δεν έχει προηγούμενο. Εξαγγέλλει ένα μέτρο ρύθμισης και ταυτόχρονα φροντίζει ώστε η πλειονότητα όσων αφορά να μην μπορεί να ενταχθεί. Έτσι, δεν ασκείται πολιτική. Γι’ αυτό και οι πολίτες έχουν γυρίσει τη πλάτη στη πολιτική και πιο συγκεκριμένα στους πολιτικούς καθώς γνωρίζουν πλέον ότι τους εμπαίζουν. 

 

του Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr