Οι πιο κρίσιμες και ιστορικές εκλογές στην Ισπανία

ΦΩΤΟ:REUTERS

ΦΩΤΟ:REUTERS

Οι πιο κρίσιμες και ιστορικές εκλογές της 35ετίας διενεργούνται την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στην Ισπανία, καθώς για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας τέσσερα κόμματα διεκδικούν επί ίσοις όροις την εξουσία.

Τα δύο νέα κόμματα, οι αριστεροί Podemos (Μπορούμε) και οι κεντρώοι Ciudadanos (Πολίτες) έχουν διεμβολίσει τους δύο παραδοσιακούς πόλους της ισπανικής πολιτικής των τελευταίων 38 ετών της μεταπολίτευσης, το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τους Σοσιαλιστές (PSOE), αποσπώντας μεγάλο ποσοστό από τη δεξαμενή ψήφου τους.

Μεγάλο στοίχημα για όλα τα κόμματα είναι αν κατάφεραν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που όλες οι δημοσκοπήσεις τους ανέβαζαν σε υψηλότατα ποσοστά (41-42%). Επίσης αίνιγμα αποτελεί κι η ψήφος των νέων, καθώς η αποχή σε αυτή την ομάδα ψηφοφόρων παραδοσιακά είναι υψηλή (40%).

Κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό που προσέρχονται τόσοι πολλοί ψηφοφόροι στις κάλπες.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως το μέλλον δεν έχει γραφθεί ακόμη, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, δηλώνοντας εμφατικά «μυρίζει αλλαγή».