Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τον Κ. Μητσοτάκη

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

Οι κυρώσεις προς την Τουρκία, το προσφυγικό μετά και από την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τις συνεχείς απειλές της Άγκυρας ότι θα αφήσει ανεξέλεγκτα τα σύνορά της για να στρέψει τους εγκλωβισμένους Σύριους και Κούρδους προς την Ευρώπη, είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

Η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται ενώ διπλωματικές εξελίξεις ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Συρία είναι σε πλήρη εξέλιξη, ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο επικρατεί μετά από πολλούς μήνες άγονων διαπραγματεύσεων κλίμα συμφωνίας σε ότι αφορά το Brexit, ενώ κρίσιμη για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι η στάση της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας. Γίνεται προσπάθεια ο ενεργός ρόλος του Παρισιού υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας μετά την εισβολή στη Συρία, να επηρεάσει και την πολιτική της Ε.Ε. και έναντι της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα, με τις έρευνες που πραγματοποιεί σε διεθνή ύδατα για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι η Αθήνα δεν είναι αντίθετη με την προοπτική της ικανοποίησης του αιτήματος Ερντογάν για αύξηση των κονδυλίων για τη διαχείριση του προσφυγικού, προκειμένου η Άγκυρα να επιστρέψει στην τήρηση της συμφωνίας που υπάρχει και την οποία επί της ουσίας έχει εγκαταλείψει.

Σημειώνεται δε ότι η πρώτη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., συμπίπτει και με τη συζήτηση στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας που δείχνουν να έχουν μπλοκάρει, με τον Ζόραν Ζάεφ να απευθύνει προειδοποιήσεις προς τις Βρυξέλλες για μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αν δεν ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη χώρα του και τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί διεθνείς συναντήσεις – η τελευταία έγινε με τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ – πιέζοντας για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε..

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ιταλίας και τη Ισπανίας για το προσφυγικό, παράλληλα θα συμμετάσχει στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ χθες είχε δείπνο με τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει επιμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό – προσφυγικό και θα εκθέσει αναλυτικά τα στοιχεία. ώστε να απαντήσει συγκεκριμένα στις χώρες που επιμένουν ακόμα και σήμερα ότι το μεταναστευτικό/ προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα για την Ευρώπη.

Παράλληλα, θα ενημερώσει για τις κινήσεις της κυβέρνησης αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το δικαιούνται.

Σε ό, τι αφορά την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Ε.Ε. ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών, ενώ στηρίζει τη γραμμή της δυναμικής παρέμβασης και τη δρομολόγηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή:
https://www.naftemporiki.gr/story/1524585/i-proti-sunodos-korufis-tis-ee-gia-ton-k-mitsotaki