Οι «σημαδεμένες» γυναίκες της Μιανμάρ και η ιστορία τους

mianmar-tatouaz-gynaika

Βαθιά στα βουνά της δυτικής Μιανμάρ ζουν φυλές στις οποίες τα τατουάζ στο πρόσωπο των γυναικών θεωρούνται επίδειξη ομορφιάς.

Στο βουνό Victoria, το υψηλότερο της περιοχής Chin, ζουν οι φυλές Munn και Dai με τις γυναίκες μέλη τους να διαθέτουν τα δικά τους διακριτά τατουάζ στο πρόσωπο.

Οι γυναίκες της φυλής Munn έχουν μικρότερα σχέδια στο πρόσωπό τους ενώ οι γυναίκες της φυλής Dai καλύπτουν ακόμα και ολόκληρο το πρόσωπό τους με στίγματα.

Ο Ιταλός φωτογράφος Marco Giovanelli ταξίδεψε στην περιοχή αναζητώντας αυτές τις θρυλικές γυναίκες τον Μάρτιο.

«Έθεσαν σε δοκιμασία τις δικές μου προκαταλήψεις, την κρίση και τον ορισμό της ομορφιάς», τονίζει στη Daily Mail. «Η κουλτούρα του να κάνουν τατουάζ στο πρόσωπό τους πεθαίνει σιγά σιγά αλλά συνάντησα και μερικές νέες γυναίκες που, παρά τις πιέσεις, έκαναν τατουάζ στα πρόσωπά τους για να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση αυτή».

Όταν ένα κορίτσι από τις φυλές που ζουν στη περιοχή Chin φτάσει σε ηλικία 12 με 14 ετών θεωρείται αρκετά μεγάλο για να κάνει τατουάζ, έναν συμβολισμό για το πέρασμά της στην ενήλικη ζωή.

Τα τατουάζ γίνονται με βελόνες που φτιάχνονται από αγκάθια και τα μελάνια φτιάχνονται από φυτά, χοιρινό λίπος, αιθάλη και χολή αγελάδας.

Το «έθιμο» αυτό έχει τις ρίζες του στον 11ο αιώνα όταν τα νεαρά κορίτσια έκαναν τατουάζ για να παραμορφώσουν τα πρόσωπά τους κ έτσι να αποφύγουν τη σύλληψη από τον βασιλιά και τη σκλαβιά. Αλλά από κίνηση με στόχο την ασχήμια και την απώθηση, έφτασε να θεωρείται σημάδι ομορφιάς και να «κουβαλά» τους θρύλους των φυλών αυτών και την ιστορία τους.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, ολοένα και περισσότερες γυναίκες αρνούνται πλέον να «ζωγραφίσουν» τα πρόσωπά τους επειδή κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα (!) κι έτσι η κουλτούρα αυτή αρχίζει να εκλείπει.