Η Τουρκία προκαλεί με νέο σύγχρονο Barbaros

Ενώ στην Κύπρο η Τουρκία συνεχίζει να παίζει εκβιαστικά το χαρτί του Barbaros και της παράνομης NAVTEX για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι σύντομα θα καθελκυστεί ένα νέο υπερσύγχρονο τουρκικής κατασκευής σεισμογραφικό σκάφος.

 

Το Turkuaz, όπως ονομάζεται το νέο αυτό σεισμογραφικό σκάφος, θα αναλαμβάνει σύμφωνα με τουρκικές πηγές έρευνες για υδρογονάνθρακες όχι μόνο στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στους δύο Πόλους, αλλά και σε «αμφισβητούμενες περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Το Turkuaz, που ναυπηγήθηκε εξ ολοκλήρου στην Τουρκία, θα καθελκυστεί τις επόμενες ημέρες σε ειδική τελετή παρουσία του πρωθυπουργού Α. Νταβούτογλου και του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σεισμογραφικά σκάφη που μαζί με το Barbaros προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Τουρκία στην προσπάθειά της να ερευνήσει δικές της θαλάσσιες ζώνες αλλά και να επιχειρήσει να επιβάλει τετελεσμένα σε περιοχές τις οποίες αμφισβητεί.

 

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το Turkuaz, που θα το διαχειρίζεται το τουρκικό ΜΤΑ (Mineral Research & Exploration General Directorate), έχει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και συστήματα που μπορούν να αποτυπώσουν στοιχεία σε βάθος μέχρι και 15.000 μέτρα και ο τεχνολογικός εξοπλισμός προέρχεται από την κρατική τουρκική εταιρεία ASELSAN, που θα έχει και την ευθύνη της συντήρησής του, αποδεσμεύοντας πλήρως την Τουρκία στο πρόγραμμα των θαλάσσιων ερευνών της.

 

Η Τουρκία είχε υποχρεωθεί να αγοράσει πριν από δύο χρόνια το Barbaros, καθώς η Ευρώπη απέτρεπε τις εταιρείες που διέθεταν δικά τους εξειδικευμένα ερευνητικά σκάφη να τα διαθέσουν για έρευνες που ήθελε να πραγματοποιήσει σε περιοχές που διεκδικούσε και τώρα πλέον έχει τη δυνατότητα με τα δύο σκάφη να πραγματοποιεί παράνομες έρευνες σε Μαύρη Θάλασσα – Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

 

Δεν έχει πάντως γίνει γνωστό σε ποιο σημείο βρίσκεται η επιχείρηση κατασκευής σε τουρκικά ναυπηγεία, της πλατφόρμας γεωτρήσεων και άντλησης υδρογονανθράκων, που είχε προαναγγείλει η τουρκική ηγεσία, απειλώντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό, θα εγκαταστήσει τη δική της πλατφόρμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

Στη Λευκωσία πάντως, όσο πλησιάζει η 6η Απριλίου, οπότε τυπικά θα λήξει η επίμαχη παράνομη τουρκική NAVTEX, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους μπορεί να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

 

Η Λευκωσία ζητά εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός με μια νέα NAVTEX στη διάρκεια των συνομιλιών ούτε θα επιχειρηθούν παράνομες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και θα απομακρυνθεί το Barbaros από το νησί. Ομως οι διαβεβαιώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Ε. Αϊντα κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ και ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι «δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν στη διακοπή των διαπραγματεύσεων».

 

Πηγή: Έθνος