Οι τραπεζίτες χαίρονται με τα ψίχουλα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πολύ θετικά υποδέχτηκε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, την αύξηση καταθέσεων στις τράπεζες κατά 1,15 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2015. Όπως ανέφερε η Λ.Κατσέλη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, πρόκειται για μια «μικρή αλλά σημαντική επάνοδο των καταθέσεων», σε σχέση με τις απώλειες τα έξι χρόνια της κρίσης, που ανήλθαν στα 114 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Είναι σημαντικό αυτό που είπε η Λ.Κατσέλη. Μέσα στα 6 χρόνια τη οικονομικής κρίσης, χάθηκε από τις τράπεζες ένα τεράστιο ποσό, που ανέρχεται σε 114 δις ευρώ. Και θεωρεί θετικό ότι επέστρεψαν κάποια ψίχουλα που ανέρχονται  μόλις σε 1,15 δις ευρώ. Εκτίμησε μάλιστα, ότι η πλήρης επάνοδος των καταθέσεων θα πρέπει να αναμένεται τα επόμενα τρία χρόνια, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά και αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί της κίνησης κεφαλαίων. Εκτίμησε δηλαδή ότι οι καταθέσεις θα επανέλθουν στις τράπεζες σε διπλάσιο ρυθμό από αυτόν με τον οποίο χάθηκαν. Λες και η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει τόσο τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης, που οι επιχειρηματίες θα πλουτίσουν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν με τον οποίο τάχιστα πτώχευσαν μέσα στα 6 χρόνια της οικονομικής κρίσης, και τα έσοδά τους θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, που θα φτάσουν οι καταθέσεις τα 114 δις ευρώ που χάθηκαν από τις τράπεζες.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η επάνοδος των καταθέσεων, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Αναφερόμενη δε στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/49 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ.Κατσέλη είπε ότι με τον νόμο διατηρείται το εγγυημένο όριο των 100.000 ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ενώ υπάρχει επιπλέον όριο 300.000 για καταθέσεις οι οποίες αφορούν ορισμένες συναλλαγές, όπως είναι η πώληση ακινήτων, η καταβολή εφάπαξ ή ποσά αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

Είναι απορίας άξιο το πού στηρίζει αυτές τις θετικές εκτιμήσεις της η Λ.Κατσέλη, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να μην μπορούν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια, ενώ ακόμη και η πώλησή τους στα distress funds, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζιτών, δεν θα φέρουν τεράστια κέρδη στις τράπεζες καθώς, για να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, θα πρέπει να τα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές, τέτοιες που μόνο κέρδη δεν θα έχουν οι τράπεζες. Την ίδια στιγμή, εκτιμήσεις ξένων οικονομικών κολοσσών κάνουν λόγο για αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα από το 42% σε 43% μέχρι το τέλος του 2016.

Με την αρνητική αυτή εικόνα να εξελίσσεται, με την οικονομία σε αβεβαιότητα, με την πανθομολογούμενη αύξηση των κόκκινων δανείων, είναι πραγματικά απορίας άξιο το πού στηρίζει τις θετικές της εκτιμήσεις η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λ.Κατσέλη, για την επιστροφή των 114 δις καταθέσεων που χάθηκαν, και μάλιστα εντός τριών χρόνων.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες καταθέτες, όσοι απέμειναν δηλαδή, που ήδη απέσυραν 114 δις ευρώ από τις τράπεζες, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη πλέον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και σίγουρα, δεν πρόκειται να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκε τρεις φορές και ακόμα παλεύει να εξυγιανθεί. Το πιο λογικό συμπέρασμα είναι ότι θα καταθέσουν τα χρήματά τους σε τράπεζες άλλων χωρών που μπορούν να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, με τις ελληνικές τράπεζες σιγά- σιγά να κλείνουν και να εξαφανίζονται.