Η Wikimedia ζητά να σταματήσει η μαζική παρακολούθηση χρηστών στο Διαδίκτυο

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, η οποία θα κατατεθεί, η Wikimedia ισχυρίζεται ότι η μαζική παρακολούθηση της κίνησης στο Ίντερνετ από την NSA παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και την Τέταρτη Τροπολογία η οποία προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην ατομική ασφάλεια έναντι παράλογων ερευνών και κατασχέσεων.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτήρησης της NSA καταγράφει τις επικοινωνίες με «μη Αμερικανούς πολίτες», προκειμένου να αποκτήσει μυστικές πληροφορίες.

 

«Παρακολουθώντας τη ραχοκοκαλιά του διαδικτύου, η NSA ασκεί πιέσεις στη ραχοκοκαλιά της ίδιας της δημοκρατίας», ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος η Λίλα Τρετίκοφ, επικεφαλής του Wikimedia. «Η Wikipedia βασίζεται στις ελευθερίες της έκφρασης, της έρευνας και της πληροφόρησης. Με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, η NSA απειλεί την πνευματική ελευθερία που αποτελεί βασική αρχή για την ικανότητα των ανθρώπων να δημιουργούν και να κατανοούν τις πληροφορίες».

 

Όπως υποστηρίζει η Wikimedia, οι τρέχουσες πρακτικές υπερβαίνουν την αρχή που παραχωρήθηκε από το νόμο για τις παρακολουθήσεις που κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών στο εξωτερικό, που τροποποιήθηκε το 2008 από το Κογκρέσο.

 

«Ζητούμε από το δικαστήριο να διατάξει τη διακοπή του προγράμματος παρακολουθήσεων στο Διαδίκτυο από τη NSA», έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times ο ιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Γουέιλς. Το Wikimedia κατέθεσε την αγωγή από κοινού με οκτώ οργανώσεις και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ.