Ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ τα απογεύματα

Ανοίγουν το απόγευμα τα χειρουργεία του ΕΣΥ για ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν μέρος της θεραπείας τους ή έχουν και ιδιωτική ασφάλιση και δεν επιθυμούν να περιμένουν στις μακριές λίστες για τα τακτικά πρωινά χειρουργεία.

 

Την επόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου θα υπογραφεί από τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη η απόφαση που δίνει τη δυνατότητα διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, στο πρότυπο των «απογευματινών ιατρείων».

 

Θα προηγηθεί η τελική συνάντηση των στελεχών του υπουργείου με εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να «κλείσει» το κείμενο-πλαίσιο με τους όρους υπό τους οποίους οι εταιρείες θα συμπράξουν με τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ύψος νοσηλίων, ποσοστό συμμετοχής στο κόστος ασφαλιστικών εταιρειών και οργανισμών κ.ά.), ώστε να μπορούν οι πελάτες τους να χειρουργούνται τα απογεύματα από γιατρούς του ΕΣΥ δικής τους επιλογής, εντός των δημόσιων νοσοκομείων.

 

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ, με την προσέλκυση ασθενών που έχουν και ιδιωτική ασφάλιση και οι οποίοι σήμερα, προκειμένου να μην περιμένουν σε λίστες για τα τακτικά πρωινά χειρουργεία, οδηγούνται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το «δέλεαρ» για τους ασθενείς αυτούς είναι το υψηλό επιστημονικό δυναμικό του ΕΣΥ, καθώς θα επιλέγουν τον γιατρό που θέλουν να τους χειρουργήσει.

 

 

 

Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Υγείας, στα απογευματινά χειρουργεία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, υπό τους όρους που ισχύουν και για τα απογευματινά ιατρεία, δηλαδή να έχουν ολοκληρώσει όλες τους τις υποχρεώσεις στην τακτική λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτοί οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα μία φορά την εβδομάδα να χειρουργούν ασθενείς το απόγευμα στο νοσοκομείο όπου υπηρετούν, με επιπλέον αμοιβή.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε ο προγραμματισμός των απογευματινών χειρουργείων να μην είναι σε βάρος της τακτικής πρωινής λειτουργίας των νοσοκομείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ESYnet), το 2013 η μέση πληρότητα των κλινών στο ΕΣΥ ήταν 72,82%, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 456.364 χειρουργικές επεμβάσεις. Προς το παρόν, ιδιωτικό έργο μπορούν να ασκούν οι γιατροί ΕΣΥ εντός των νοσοκομείων σε επίπεδο επισκέψεων για εξετάσεις. Το 2013 πραγματοποιήθηκαν 411.819 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία έναντι 398.731 το 2012 (αύξηση της τάξης του 3,28%).

 

Την ανακοίνωση για τα απογευματινά χειρουργεία έκανε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, το βράδυ της Τετάρτης, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Χειρουργικό Τμήμα του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» για την παρουσίαση των πεπραγμένων της δεκαπενταετίας του τμήματος. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να γίνεται συνεχής αξιολόγηση της απόδοσης αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού των κλινικών του ΕΣΥ, με βάση συγκεκριμένους δείκτες (θνητότητα, εξέλιξη της υγείας των ασθενών, επαναληπτικές νοσηλείες κ.ά.), ακόμα και χρηματοδότηση των νοσοκομείων βάσει αυτής της αξιολόγησης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συντονιστής διευθυντής του τμήματος, Χρήστος Δερβένης, «τόσα χρόνια που υπηρετώ στο ΕΣΥ, κανείς δεν ήρθε ποτέ να με ρωτήσει τι κάνω. Ούτε πόσους ασθενείς θεράπευσα, ούτε πόσοι ασθενείς κινδύνεψαν». Ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του χαρακτήρισε «αδικία» να αμείβονται οι γιατροί που κάνουν σωστά τη δουλειά τους το ίδιο με αυτούς που δεν την κάνουν σωστά.

 

Παρουσίαση στοιχείων

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, στο Χειρουργικό Τμήμα του «Αγία Ολγα» νοσηλεύθηκαν, από το 1999 έως και το 2013, 18.842 ασθενείς, ενώ ο μέσος χρόνος νοσηλείας τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί στις 3,5 ημέρες. Εχουν εξετασθεί στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία 22.118 ασθενείς και περισσότεροι από 60.000 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εχουν πραγματοποιηθεί 12.230 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ο αριθμός των θανάτων ασθενών κυμαίνεται κατ’ έτος από 12 (το 2007) έως 32 (το 2010) και στη πλειονότητά τους αφορούν ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου. Ειδική αναφορά έγινε στο ογκολογικό συμβούλιο του τμήματος που συνέρχεται εβδομαδιαίως ανελλιπώς από το 1997, με συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων, και το οποίο καθορίζει τη συνολική διαχείριση των ογκολογικών ασθενών.

 

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή