Ηλεκτρονική παρακολούθηση και «πλαστικό χρήμα»

Στα μέτρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ περιλαμβάνονται: Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής.

 

Στα μέτρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ περιλαμβάνονται:

 

• Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπισθεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ.

 

Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε συναλλαγή τη στιγμή της πραγματοποίησής της. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων από 350 έως 420 εκατ. ευρώ.

 

• Αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η καθιέρωση ενός αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών, για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να διενεργούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

 

Με το σύστημα αυτό, η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα γίνεται αυτόματα τη στιγμή της πραγματοποίησης της συναλλαγής, με διαχωρισμό του ποσού σ’ αυτό που προορίζεται για το Δημόσιο (ΦΠΑ) και σ’ αυτό που προορίζεται για την πωλήτρια επιχείρηση.

 

Μέτρα για την παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών. Προβλέπεται η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στο Διαδίκτυο με σκοπό να λαμβάνουν μέρος σε συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.

 

• «Λοταρία» με αποδείξεις. Εφαρμογή ενός συστήματος «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.