Ημέρα Ελεύθερης Θεσσαλονίκης

Την ονόμασαν “Ημέρα Ελεύθερης Θεσσαλονίκης” και στόχος της είναι η σύνθεση κάθε φωνής που αντιστέκεται και η ανάδειξη της αλληλεγγύης και της δημιουργικότητας των πολιτών απέναντι στο φόβο, την απάθεια και τον ατομισμό.

 

Στο πλαίσιο της, αύριο το απόγευμα θα επιχειρηθεί να σχηματιστεί μία ανθρώπινη αλυσίδα από το λιμάνι έως το Μέγαρο Μουσικής. Συνολικά, θα απαιτηθούν περισσότεροι από 5.000 άντρες και γυναίκες για να καλύψουν τα τρία χιλιόμετρα της απόστασης.

 

Η ιδέα σύλληψης και δημιουργίας της “Ημέρας Ελεύθερης Θεσσαλονίκης” ανήκει σε πολίτες της πόλης, κινήματα, συλλογικότητες και καλλιτεχνικές ομάδες. “Το μέλλον μας δεν πωλείται. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας”, είναι το μότο της εκδήλωσης.

 

Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δεν ανέχονται το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. “Το Νερό, το Λιμάνι, οι Παραλίες, τα πρώην στρατόπεδα είναι κοινά αγαθά και ανήκουν σε όλους μας. Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, και πάνω από 150.000 μορφωμένοι νέοι έχουν εξαναγκαστεί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα μικρομάγαζα της πόλης και επιβιώνουν λίγοι και ισχυροί. Κανείς δεν ζει με 400 και 500 ευρώ, που είναι ο μισθός για τους τυχερούς που βρίσκουν δουλειά, ανασφάλιστοι, σε προγράμματα voucher, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Δεν αντέχουμε άλλους φόρους, δεν θα πληρώνουμε εμείς για το χρέος που άλλοι δημιούργησαν και για να σώζονται διαρκώς οι χρεοκοπημένες τράπεζες. Η παιδεία και η υγεία αφήνονται απ’ το κράτος να ρημάξουν”, είναι μερικοί από τους λόγους που τους ώθησαν στο να δημιουργήσουν την “Ημέρα Ελεύθερης Θεσσαλονίκης” και να επιχειρήσουν αύριο να φτιάξουν μία ανθρώπινη αλυσίδα τριών χιλιομέτρων.

 

Οι διοργανωτές καταγγέλλουν ότι τα δεκάδες ακίνητα της πόλης που έχουν περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ θα πωληθούν και “τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας, δηλαδή θα πάνε κατ’ ευθείαν στους δανειστές”. Όπως λένε ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει για δημόσιες επενδύσεις ή κοινωνικές υπηρεσίες. “Ξεπουλούν τον δημόσιο χώρο, τους ελεύθερους χώρους και τις ακτές για να τα δώσουν προς εκμετάλλευση. Το επόμενο καλοκαίρι ακόμα περισσότερες παραλίες θα έχουν «είσοδο» με αντίτιμο. Σε ακόμα περισσότερους ελεύθερους χώρους θα απαγορεύεται η είσοδος”, ισχυρίζονται.

 

Όπως σημειώνεται από την δράση, «η επίθεση στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής σε ποσότητα και σκληρότητα. Στοχοποιούνται και καταργούνται δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύ κόπο από την κοινωνία, ξεπουλιούνται ή ξεπουλήθηκαν ήδη δημόσιοι πόροι και υποδομές, οι οποίοι δημιουργήθηκαν με πολύ κόστος από την κοινωνία για την κοινωνία και βέβαια κομμάτια δημόσιας-κοινόχρηστης γης όπως η Παραλία Θεσσαλονίκης και η Στοά Μοδιάνο ιδιωτικοποιούνται ή ξεπουλιούνται με εξευτελιστικό τρόπο και τίμημα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καθόλου το συμφέρον και οι ανάγκες της κοινωνίας. Τέλος, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι τέτοια που η ζωή μας τελικά θα γίνει αβίωτη, όπως συμβαίνει με τον Χρυσό στην Χαλκιδική και τους αιγιαλούς. Για όλα αυτά και όλα τα άλλα που έρχονται πρέπει να αρθρώσουμε ένα ακόμη “Όχι”.» Μια ανθρώπινη αλυσίδα αντίστασης και πολιτισμού λοιπόν θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους επίδοξους πωλητές.