Ιωάννινα: Νέες διαμαρτυρίες έξω από τη Γαλακτοκομική Σχολή

Συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη οι διαμαρτυρίες στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, η οποία φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

Νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκαν έξω από τον προαύλιο χώρο της σχολής ομάδες νεαρών που φώναζαν υβριστικά συνθήματα.

 

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στον τόπο όπου βρέθηκε νεκρός ο 20χρονος σπουδαστής και επέστρεψαν στη σχολή, όπου παραμένουν περίπου 50 διαδηλωτές.

 

Νωρίτερα, σε δήλωσή της, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής υπογράμμισε σχολιάζοντας τα συμβάντα ότι είναι απαράδεκτο να δηλώνεις ότι είσαι κατά της βίας και να το εκδηλώνεις με βία.

 

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών προανήγγειλε πρωτοβουλίες στήριξης της Σχολής

 

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε διαδηλώσεις που έχουν την έννοια της αυτοδικίας και της τρομοκρατίας απέναντι στα παιδιά της Σχολής», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε φαινόμενα αυτοδικίας και «ειδικών δικών» που τρομοκρατούν τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής και τους στοχοποιούν ως «ενόχους».

Παράλληλα, προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Σχολής, η οποία, όπως τόνισε, είναι μοναδική στην Ελλάδα και η ύπαρξη και η ενίσχυσή της είναι αναγκαία για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. 

Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Μπέγκας δέχτηκε επίσκεψη από τη νέα διευθύντρια της Σχολής, Αλεξάνδρα Μέγα και εκπροσώπους του εκπαιδευτικού προσωπικού και των σπουδαστών, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά και τα χθεσινά επεισόδια. 

«Φαίνεται ότι κάπου εδώ πάει να τελειώσει το πρώτο μέρος του δράματος και να ξεκινήσει ένα δεύτερο μέρος του δράματος. Τηλεοπτικές δίκες, διαδικτυακές δίκες, διάθεση αυτοδικίας, δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικό για τη Σχολή. Ένα περιβάλλον ασφυκτικό για τους σπουδαστές, για νέα παιδιά που ήρθαν στα Γιάννενα για να σπουδάσουν σε μία εξαιρετική σχολή. Ως δημοτική Αρχή οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους και να καταγγείλουμε όλες αυτές τις ενέργειες» υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ιωαννιτών. 

Τόσο η κ. Μέγα, όσο και οι σπουδαστές, περιέγραψαν στον δήμαρχο τις σκηνές φόβου που έζησαν χθες το απόγευμα. «Ήμασταν κλειδωμένοι μέσα στη Σχολή και βλέπαμε να σπάζουν την πόρτα και να φωνάζουν ‘δολοφόνοι’. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναμνηστικές φωτογραφίες που βγάζουμε στη Σχολή, φωτογραφίες με φίλους μας και πρόσωπα των οικογενειών μας και στοχοποιούμαστε όλοι» σημείωσαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των σπουδαστών.

Η κ. Μέγα ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την ενίσχυση της Σχολής και να προγραμματιστούν συναντήσεις με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου για τη στήριξη των παιδιών. Ο κ. Μπέγκας δεσμεύθηκε να προχωρήσει άμεσα σε αυτό.

Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον περιφερειάρχη Ηπείρου. «Συμφωνήσαμε να κάνουμε από κοινού επίσκεψη στη Σχολή, ως πρώτο συμβολικό βήμα, για να δείξουμε ότι ως Αρχές του τόπου είμαστε δίπλα στη Σχολή και στα νέα παιδιά, τα οποία ήρθαν στα Γιάννενα να σπουδάσουν» είπε.

Ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι διαβεβαίωσε τη διευθύντρια και τους εκπροσώπους των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής πως οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν στη διερεύνηση και τη διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης.

«Εμείς, με όλες μας τις δυνάμεις θα είμαστε δίπλα στη Σχολή και στα παιδιά για να ξεπεράσουν το τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και μας θλίβει όλους. Για να πάμε στην επόμενη μέρα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας και τιμώντας τη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Θεωρώ ότι αν ήταν εδώ μαζί μας κι ο Βαγγέλης, αυτό που θα ήθελε θα ήταν να υπάρξει μία επόμενη μέρα, λαμπρή για τη Σχολή» υπογράμμισε ο δήμαρχος Ιωαννιτών.