Υπ. Εξωτερικών Τουρκίας: ” Η Τουρκία σταμάτησε την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ιράκ”

ΦΩΤΟ:REUTERS

ΦΩΤΟ:REUTERS

Η Τουρκία σταμάτησε την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ πριν από δύο ημέρες, μετά τη διαμαρτυρία της Βαγδάτης και η Άγκυρα δεν θα κάνει τίποτε το οποίο να αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Είναι απαράδεκτο να θεωρείται ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κάτι για το οποίο η Τουρκία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Εξαιτίας της ευαισθησίας που εξέφρασαν οι αρχές του Ιράκ, οι φίλοι και αδερφοί μας, διακόψαμε την ανάπτυξη δυνάμεων στην Μπασίκα πριν από δύο ημέρες», σημειώνεται.

Νωρίτερα, η τουρκική διπλωματία ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα αποσύρει τα στρατεύματα που βρίσκονται ήδη εκεί, μετά την απαίτηση της Βαγδάτης να αποσυρθούν οι στρατιώτες που στάλθηκαν σε περιοχή κοντά στην Μοσούλη, που κατέχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η πιο πρόσφατη ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ εντάσσεται σε αποστολή για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών κουρδικών δυνάμεων. Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ποτέ δεν προσκάλεσε τη δύναμη αυτή και θα προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη, εάν δεν αποσυρθεί.